Ουρολοίμωξη ή λοίμωξη της ουροδόχου κύστης,γνωστή και ως κυστίτιδα,προκαλείται από τα Εscherichia coli,βακτηρίδια που εισδύουν στο άνω μέρος της ουροφόρου οδού,την ουρήθρα και την ουροδόχο κύστη. Τα πιο κοινά συμπτώματα της ουρολοίμωξης περιλαμβάνουν ισχυρή και συχνά επιτακτική ανάγκη για ούρηση, τσούξιμο και πόνο και μερικές φορέςστα ούρα υπάρχει και αίμα. Οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τους άντρες, να προσβληθούν από μια ουρολοίμωξη κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών αλλά αυτό δεν απαλλάσσει τους δεύτερους από κάθε πιθανότητα.

Παράγοντες που κάνουν την ουρολοίμωξη «καλοκαιρινή» πάθηση:

1. Η αφυδάτωση μπορεί να βοηθήσει να δημιουργήσει το σώμα, το τέλειο περιβάλλον για να αναπτυχθούν τα βακτήρια στο ουροποιητικό σύστημα.

2.Η κολύμβηση σε πισίνες και «κλειστές» παραλίες, όπου το νερό δεν ανανεώνεται θέτει σε κίνδυνο την υγεία του ουροποιητικού συστήματος σας.

3. Αρωματικά προϊόντα περιποίησης- Όλα αυτά τα προϊόντα, αν και απαραίτητα ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, θα μπορούσαν να ερεθίσουν την ουρήθρα, προκαλώντας δυσφορία και μερικές φορές μόλυνση.

.

4. Τα ταξίδια- μπορούν να αποτελέσουν μια έμμεση «απειλή» για την υγεία του ουροποιητικού συστήματος.

 

Θεραπευτική αντιμετώπιση με φυσικό τρόπο

1. Ο φυσικός χυμός των μούρων(κράνμπερι-μύρτιλο)- δρα εμποδίζοντας τα βακτήρια E. Coli, να προσκολληθούν στα τοιχώματα της ουροδόχου κύστης. Τα αποτελέσματα των πρόσφατων επιστημονικών μελετών, έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητα του χυμού αυτού τόσο στη θεραπεία όσο και την πρόληψη της ουρολοίμωξης.

2.Η βιταμίνη C- Αυξάνει την οξύτητα των ούρων, η οποία δημιουργεί ένα εχθρικό περιβάλλον για την ανάπτυξη και εγκατάσταση των βακτηριδίων. Ενδείκνυται για περιπτώσεις επαναλαμβανόμενων ουρολοιμώξεων.

3. Τα προβιοτικά προϊόντα είναι ευεργετικά για την υγεία του παχέος εντέρου ενώ μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της οξύτητας στην περιοχή, όπου εμφανίζεται η ουρολοίμωξη, σταματώντας την ανάπτυξη των βακτηρίων.

4. Απάντηση με αντιβιοτικά-Αν τα συμπτώματα, ωστόσο δεν υποχωρήσουν, επισκεφτείτε  τον γιατρό σας, για να συνταγογραφήσει ενδεχομένως μία θεραπεία με αντιβίωση.

 

Μέτρα πρόληψης- Είναι ιδιαίτερα σημαντικά εάν αναλογιστείτε, ότι ποσοστό σχεδόν της τάξης του 25% των πασχόντων από ουρολοίμωξη, υποτροπιάζουν μέσα σε έξι μήνες, εάν δεν υπάρξει η δέουσα προσοχή.

Συμβουλές κλειδιά:

  • Καταναλώνεται άφθονα υγρά –τουλάχιστον 2lt την ημέρα και περιορίστε το αλκοόλ και τη ζάχαρη σε καθημερινή βάση
  • Αποφύγετε την καφείνη και τη σοκολάτα όσο διαρκεί η λοίμωξη διότι ενδέχεται να επιδεινώσουν την κατάσταση των ήδη ερεθισμένων ιστών .
  • Κάνετε τακτικά ντους και διατηρείτε κανόνες καλής υγιεινής.
  • Αποφύγετε τα αρωματισμένα προϊόντα και προσπαθήστε να φοράτε βαμβακερά εσώρουχα.
  • Εάν είχατε σεξουαλική επαφή, χρησιμοποιήστε αμέσως μετά την τουαλέτα, έτσι ώστε οποιαδήποτε βακτήρια που θα μπορούσαν να έχουν εισέλθει στο ουροποιητικό σύστημα, να παραμείνουν έξω από τον οργανισμό. Ενώ είναι πάντα σημαντικό να χρησιμοποιείτε προστασία  ειδικά εάν έχετε παρελθόν με τις ουρολοιμώξεις.