Τα μαλλιά, τα νύχια και το δέρμα καθρεφτίζουν την υγεία του  ανθρώπινου οργανισμού.Οι αλλαγές που συμβαίνουν στον οργανισμό λόγω ηλικίας σε συνδυασμό με τον σύγχρονο τρόπο ζωής μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα ,την αντοχή και την ανάπτυξή των μαλλιών καθώς και στη διατήρηση της υγείας νυχιών & δέρματος Συνεπώς, είναι σημαντικό η διατροφή μας να χαρακτηρίζεται από επάρκεια σε  βιταμίνες,μέταλλα και  θρεπτικά συστατικά, προκειμένου να νιώθουμε όμορφοι κάθε μέρα.

Βιταμίνες

Βιταμίνη Α: Συνιστάται για τη θεραπεία σοβαρών περιπτώσεων ακμής και άλλων προβλημάτων του δέρματος. Η έλλειψή της μπορεί να προκαλέσει ξηροδερμία και λιπαρότητα, φαγούρα και απώλεια της ελαστικότητας. Πηγές: συκώτι, σολομός, ξιφίας, καρότα, σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, κολοκυθάκια και βερίκοκα. 
 

Σύμπλεγμα βιταμινών Β: Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι απαραίτητες για μια σειρά χημικών αντιδράσεων που συνδέονται με ένζυμα και προστατεύουν με πολλούς τρόπους το δέρμα και την υγεία μας. Πηγές: Μαγιά μπύρας, συκώτι, αυγά, δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, , ψωμί, ορισμένα λαχανικά (σπανάκι,μπρόκολο,μαρούλι, σπόροι σόγιας,μανιτάρια),ξηροί καρποί,ψάρι.


Βιταμίνη C: Η βιταμίνη C βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου, εμποδίζει τη χαλάρωση των ιστών και του δέρματος και προστατεύει από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Πηγές: πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνια, φράουλες, πιπεριές,μπρόκολο,σπανάκι.

Βιταμίνη Ε: Η βιταμίνη Ε προστατεύει από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες και μας προφυλάσσει από ηλιακά εγκαύματα. Είναι αντιγηραντική βιταμίνη και κατά συνέπεια καταπολεμά τη γήρανση του δέρματος. Βελτιώνει την κυκλοφορία του τριχωτού της κεφαλής. Πηγές: σολομός, όσπρια, ελαιόλαδο, σησαμέλαιο, ξηροί καρποί. 

Μέταλλα

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι επίσης απαραίτητο για υγιή νύχια. Η έλλειψη ασβεστίου κάνει τα νύχια πιο ευαίσθητα, αδύναμα και στεγνά. 
Πηγές: γαλακτοκομικά προϊόντα, σουσάμι, αμύγδαλα, σαρδέλες.

Σίδηρος: Η ανεπάρκεια σιδήρου σχετίζεται με αυξημένη ευθραυστότητα των νυχιών(μαλακά,εύθραυστα και επίπεδα).  Η έντονη τριχόπτωση αποτελεί σημαντική ένδειξη έλλειψης σιδήρου, η οποία μπορεί να οφείλεται σε ποικίλους παράγοντες (εξαντλητικό πρόγραμμα απώλειας βάρους ή στην έμμηνο ρύση, όπου χάνεται αρκετό αίμα. 
Πηγές: συκώτι, κόκκινο κρέας, θαλασσινά, όσπρια, ξηροί καρποί, πράσινα-φυλλώδη λαχανικά.
 

Ψευδάργυρος: Συμβάλλει στην παραγωγή της κερατίνης, βοηθά στην ανάπτυξη και ανανέωση των κυττάρων αλλά και το σχηματισμό νέων κυττάρων των νυχιών.
Πηγές: Δημητριακά, συκώτι, όσπρια, θαλασσινά, σπόροι σιταριού, μαγιά μπύρας,

 

Σελήνιο: συμβάλλει στην υγεία της επιδερμίδας καθώς διατηρεί το κολλαγόνο και την ελαστίνη του δέρματος, ενώ συγχρόνως μειώνει την καταστροφική επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας στο δέρμα. Επιπλέον, διεγείρει τους θύλακες της τρίχας και ενθαρρύνει την αύξησή τους, καταπολεμώντας την τριχόπτωση. 
Πηγές: Καρύδια Βραζιλίας, τόνος, σαρδέλες, γαρίδες.

 

Πυρίτιο: Όλοι οι συνδετικοί ιστοί (μαλλιά, δέρμα ,νύχια )περιέχουν πυρίτιο. Το πυρίτιο είναι ένα συστατικό απαραίτητο για την σωστή λειτουργία του ενζύμου προλυυδροξυλάση που συμμετέχει στον σχηματισμό του κολλαγόνου στα οστά, στους χόνδρους και στους συνδετικούς ιστούς, και είναι έτσι ευεργετικό για υγιή μαλλιά, δέρμα και νύχια.

.Χαλκός: είναι πολύ σημαντικό ιχνοστοιχείο για την υγεία των μαλλιών και τη σωστή ανακύκλωση των τριχών καθώς συμμετέχει στις διαδικασίες πρωτεϊνοσύνθεσης. 
Πηγές: φασόλια, ξηροί καρποί, μαύρη σοκολάτα.

Θρεπτικά συστατικά

Πρωτεΐνη: Βασικό συστατικό των νυχιών και των μαλλιών είναι η κερατίνη, που αποτελεί ένα είδος πρωτεΐνης και έχει σαν θεμέλιο λίθο το αμινοξύ L-κυστεΐνη, η οποία μειώνει την τριχόπτωση, βοηθά στην αναγέννηση της τρίχας και βελτιώνει την εμφάνιση αλλά και τη σκληρότητα των νυχιών.
Πηγές πρωτεϊνών: Αβγά, κρέας, πουλερικά, ψάρια, τυρί, όσπρια.   

 Αμινοξέα:

  • L-Lysine: H λυσίνη είναι ένα αμινοξύ απαραίτητο για τον σχηματισμό του κολλαγόνου. Η συμπληρωματική λήψη λυσίνης μπορεί να βοηθήσει, ώστε το δέρμα μας να φαίνεται νέο και υγιές.
  • L-Proline: Η προλίνη βελτιώνει την επιδερμίδα, βοηθά στον σχηματισμό του κολλαγόνου και συγκρατεί την απώλειά του καθώς γερνάμε.
  • L-Methionine:Απαραίτητο για την ανάπτυξη και την ελαστικότητα των μαλλιών.

MSM: Το MSM είναι μια φυσική πηγή οργανικού θείου που βοηθά στην ανάπτυξη ισχυρών μαλλιών και είναι χρήσιμο για την υγεία του δέρματος και των νυχιών. Το θείο που παρέχεται στο σώμα από το MSM απαιτείται για υγιή κολλαγόνο και κερατίνη. Το MSM έχει επίσης αντιοξειδωτική δράση.

Εκχύλισμα κεχριού: Δημητριακό με μεγάλη περιεκτικότητα σε μέταλλα(πυρίτιο) που δίνει ελαστικότητα ,τόνο και απαλότητα στα μαλλιά.

Εquiseto:Eξαιρετική πηγή μετάλλων και πυριτίου που διατηρεί την ανθεκτικότητα και ελαστικότητα του δέρματος και των μαλλιών.

Φύτρο σιταριού-Πλούσια πηγή βιταμίνης Ε.Θρέφει το δέρμα και προστατεύει τα κύτταρα από την οξειδωτική δράση των ελεύθερων ριζών.

Προανθοκυανιδίνες:Αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην καλή κυκλοφορία του αίματος στο δέρμα της κεφαλής
 

Ω-3/Ω6 λιπαρά οξέα: Η Έλλειψη αυτών των λιπαρών οξέων μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ξηρό και θαμπό δέρμα, κοκκινίλες ή εξανθήματα.

Άλφα λιποϊκό οξύ: Το άλφα λιποϊκό οξύ είναι ένα υπερ-αντιοξειδωτικό, 400 φορές ισχυρότερο από τις βιταμίνες C και Ε, που αποτρέπει τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις στον οργανισμό και προστατεύει από την πρόωρη γήρανση και τις βλάβες του δέρματος.

Συνένζυμο Q10: Το συνένζυμο Q10 είναι ένα αντιοξειδωτικό που εξαντλείται πολύ εύκολα στο δέρμα από την έκθεση στον ήλιο και τις τοξίνες. Διεισδύει στην κυτταρική μεμβράνη και την προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες.

Συμπερασματικά, η ισορροπημένη και σωστή διατροφή μπορεί να εξασφαλίσει την καλή υγεία και εμφάνιση του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών μας.