Οι καλοκαιρινές διακοπές οδεύουν προς το τέλος και σε λίγο μια καινούργια σχολική χρονιά ξεκινάει. Η σωστή προετοιμασία δεν αφορά μόνο την σχολική ύλη αλλά και την ‘’καύσιμη ύλη’’ που είναι η διατροφή.Η πλήρης ισορροπημένη και έξυπνη διατροφή των παιδιών παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην απόδοσή τους.

Μικρά tips για ισορροπημένη διατροφή:

  • Να δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο πρωινό γεύμα και στα ενδιάμεσα σνακ(δεκατιανό-απογευματινό).
  • Να καταναλώνετε τροφές από όλες τις ομάδες τροφίμων με έμφαση στα ψάρια ,θαλασσινά,γαλακτοκομικά,φρούτα και λαχανικά.Η σωστή κατανομή των γευμάτων συμβάλλει στην καλύτερη διάθεση –απομνημόνευση-αυτοσυγκέντρωση.
  • Να μην παραμελείται την κατανάλωση υγρών-αποφεύγετε υγρά πλούσια σε ζάχαρη (αναψυκτικά,χυμοί εμπορίου)καθώς και λιπαρές τροφές(τηγανητά,κρουασάν,τσιπς).
  • Να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε ω3 και ω6 λιπαρά οξέα.

Θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν την λειτουργία του εγκεφάλου:

  • Ακόρεστα λιπαρά οξέα (ω3 ,ω6&ω9): Κατέχουν σημαντικό ρόλο  στην καλή λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος και σχετίζονται με την ανάπτυξη της ικανότητας προσοχής και επίλυσης προβλημάτων. Βοηθούν επίσης στην καταπολέμηση του άγχους και στη βελτίωση της διάθεσης.
  • Πηγές πρόσληψης:Λιπαρά ψάρια, ελαιόλαδο, ταχίνι, ξηροί καρποί και σπόροι, κρόκος αβγού, αβοκάντο και μη υδρογονωμένα φυτικά λίπη και έλαια.
  • Αμινοξέα: Συμμετέχουν στη βιοσύνθεση νευροδιαβιβαστών, χημικών ουσιών που επηρεάζουν την καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Ιδιαίτερα χρήσιμο αμινοξύ  είναι η τρυπτοφάνη, πρόδρομη ουσία της σεροτονίνης. Η ομαλή παραγωγή σεροτονίνης σχετίζεται με την καλή διάθεση, τη μείωση του άγχους, την τόνωση και την καλή λειτουργία της μνήμης.
  • Πηγές πρόσληψης:  ζυμαρικά, γαλοπούλα, γαλακτοκομικά (ιδιαίτερα στα

τυριά), ψάρια, όσπρια και ξηροί καρποί.

  • Αντιοξειδωτικά(βιταμίνη Cκαι βιταμίνη E): βοηθούν τον οργανισμό να αντιμετωπίσει την παραγωγή ελευθέρων ριζών, επιβλαβών ουσιών που δημιουργούνται σε μεγαλύτερες ποσότητες ιδιαίτερα  κατά την περίοδο έντονου στρες.
  • Πηγές πρόσληψης: φρέσκα φρούτα και λαχανικά(C),φυτικά έλαια,ξηροί καρποί και σπόροι δημητριακών(Ε).

 

  • Βιταμίνες Β: συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος,  στον καλύτερο μεταβολισμό των υδατανθράκων και στην αύξηση των επιπέδων ενέργειας.
  • Πηγές πρόσληψης: ανεπεξέργαστα δημητριακά, όσπρια, ξηροί καρποί, γαλακτοκομικά, κρέας, ψάρια και λαχανικά.
  • Γλυκόζη:Είναι η μοναδική πηγή ενέργειας του εγκεφάλου που προέρχεται από το μεταβολισμό των υδατανθράκων.
  • Πηγές πρόσληψης: Πιτυρούχο ψωμί, νιφάδες βρώμης, σκούρο ρύζι, ζυμαρικά, δημητριακά  ολικής άλεσης, πατάτες, όσπρια, φρούτα, λαχανικά και μέλι
  • Μαγνήσιο: συμβάλλει στη χαλάρωση του νευρικού συστήματος, ενώ συγχρόνως αυξάνει την αυτοσυγκέντρωση και την αντίσταση στην κόπωση. Πηγές πρόσληψης πράσινα λαχανικά, όσπρια, καρύδια, δημητριακά ολικής άλεσης, μπανάνες, αβοκάντο, ρύζι, σιτάρι, σπανάκι, μανιτάρια και

 πικρή σοκολάτα.

  • Σίδηρος: αναγκαίος για την οξυγόνωση και την εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου.
  • Πηγές πρόσληψης: κρέας, πουλερικά, ψάρια, όσπρια, ξηροί καρποί, αβγά  και σκούρα πράσινα λαχανικά.

Η λήψη των παραπάνω θρεπτικών συστατικών έχει θετική επίδραση στην σωματική και πνευματική υγεία των παιδιών. Προσπαθήστε να τα συμπεριλάβετε συχνά στη διατροφή τους προκειμένου να οικειοποιηθούν τα πολλαπλά τους οφέλη.