Το άγχος είναι μια κατάσταση σωματική ή ψυχική, η οποία μπορεί να προκαλέσει  σωματικές ή ψυχικές αντιδράσεις στον οργανισμό μας που τελικά μπορεί να αποβούν  βλαβερές για την υγεία μας. Αποτελεί  πηγή προβλήματος για τους περισσότερους ανθρώπους στη σύγχρονη καθημερινότητα.

 Οι παράγοντες που μπορεί να καθηλώσουν τους ανθρώπους στην ένταση και το άγχος ποικίλλουν:

  • το ασφυκτικό περιβάλλον της πόλης
  • τα οικονομικά προβλήματα
  • οι επαγγελματικές δυσκολίες
  • οι προσωπικές σχέσεις
  • δυσάρεστα γεγονότα της ζωής ( θάνατος ή διαζύγιο) με ζημιογόνα αποτελέσματα για την ψυχική κατάσταση και τη σωματική υγεία.

Ομως, άγχος μπορεί να προκαλέσει και η έλλειψη βασικών θρεπτικών συστατικών λόγω κακής διατροφής, το κάπνισμα καθώς και η κατανάλωση κάποιων ουσιών όπως είναι το αλκοόλ.

Οι αγχολυτικές τροφές:

Καταπολεμήστε φυσικά τις στρεσογόνες καταστάσεις με τις σωστές τροφές, που μπορούν να αποδειχθούν φάρμακα. Αν δεν το έχετε κάνει ήδη, εντάξτε τα παρακάτω τρόφιμα στο διαιτολόγιό σας και δείτε την διαφορά:

*Πορτοκάλια: Η βιταμίνη C που περιέχουν, εκτός από όλες τις άλλες θετικές επιδράσεις της στον οργανισμό, μειώνει τα επίπεδα των ορμονών που προκαλούν στρες και επαναφέρει την πίεση και την κορτιζόλη στις κατάλληλες ποσότητες.

*Σπανάκι: Το μαγνήσιο που περιέχεται στο συγκεκριμένο λαχανικό διατηρεί την ορμόνη της κορτιζόλης σε χαμηλά επίπεδα και βοηθά έτσι στην καταπολέμηση του άγχους που αυτή προκαλεί.

*Ψάρια(  ω-3 λιπαρά οξέα)

*Μαύρο τσάι: βοηθά στην αντιμετώπιση άσχημων για την ψυχολογική υγεία καταστάσεων.

*Φυστίκια Αιγίνης και αμύγδαλα

*Συνθετικοί υδατάνθρακες:  δημητριακά, ψωμί και ζυμαρικά ολικής άλεσης. Οι συγκεκριμένοι υδατάνθρακες  ενισχύουν την δράση της σεροτονίνης, μιας ουσίας στον οργανισμό που μας κάνει να αισθανόμαστε όμορφα.

 

Η αντιμετώπιση του άγχους με βάση κάποια φαρμακευτική αγωγή δεν είναι η καταλληλότερη σε όλες τις περιπτώσεις ,δεδομένων των μακροχρόνιων συνεπειών των φαρμάκων που συνήθως συνταγογραφούνται. Για να αποφύγετε τα ηρεμιστικά και τα αγχολυτικά χάπια, καλό θα ήταν να δοκιμάσετε πρώτα κάποιες εύκολες και φυσικές λύσεις. Τέτοια σκευάσματα είναι οι βιταμίνες, τα βότανα και τα αιθέρια έλαια.
Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β τονώνουν και ενισχύουν το νευρικό σύστημα, το οποίο πιθανόν να έχετε καταπονήσει από τα αγχώδη συναισθήματα. Επίσης μπορεί το άγχος να πηγάζει από την έλλειψη των παραπάνω βιταμινών, γι’αυτό προτιμήστε ένα συμπλήρωμα που να περιέχει τις βασικότερες βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως Β1, Β3,Β6,Β12.

Επίσης:
L-θεανίνη (ή πράσινο τσάι)

Έρευνες δείχνουν ότι η L-θεανίνη βοηθά να σταματήσει ο αυξημένος καρδιακός ρυθμός και μειώνει την πίεση του αίματος, ενώ σε μερικές μελέτες σε ανθρώπους έχει αποδειχτεί ότι μειώνει το άγχος.


Aνθοϊάματα Μπαχ - αποτελούν μια απολύτως φυσική θεραπεία, χωρίς παρενέργειες και μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση πολλών αρνητικών συναισθημάτων, όπως φοβίες γνωστής ή άγνωστης προέλευσης, έλλειψη αυτοπεποίθησης και μειωμένη αυτοεκτίμηση.

ΒΟΤΑΝΑ

  • ΧΑΜΟΜΗΛΙ- έχει ήπιες ηρεμιστικές ιδιότητες, με όποιο συνδυασμό βοτάνων κι αν χρησιμοποιηθεί. .
  • ΒΑΛΕΡΙΑΝΑ-δρα υπέρ της τόνωσης του νευρικού συστήματος και χρησιμοποιείται με πολύ καλά αποτελέσματα και στην αντιμετώπιση της αϋπνίας σε συνδυασμό με ΠΑΣΙΦΛΟΡΑ
  • ΠΑΣΙΦΛΟΡΑ -δρά  ενάντια στα συμπτώματα του άγχους και προάγει τον ύπνο.
  • ΤΖΙΝΣΕΝΓΚ - χρησιμοποιείται  ως τονωτικό και βοηθά τον οργανισμό στο να αντιστέκεται στα συμπτώματα του άγχους.  Πρέπει να χρησιμοποιείται περιοδικά ανά έξι με οχτώ εβδομάδες,με διαλείμματα των δύο εβδομάδων.
    ΒΑΛΣΑΜΟ- Έχει  ηρεμιστικές και αναλγητικές ιδιότητες και μπορεί να ανακουφίσει πολλά από τα συμπτώματα του άγχους, όμως δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται  από γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά ή από ανθρώπους που λαμβάνουν θεραπεία με κυκλοσπορίνες ή που πάσχουν από νόσο του ήπατος.
  • ΚΟΡΕΑΤΙΚΟ ΤΖΙΝΣΕΝΓΚ-είναι ίσως το πιο δημοφιλές βότανο της Ανατολής με σημαντικές ευεργετικές ιδιότητες στον εγκέφαλο και στη διαχείριση του άγχους και της κατάθλιψης. Αυτό που, ωστόσο, αξίζει ιδιαίτερης προσοχής είναι ότι δεν πρέπει να λαμβάνεται από άτομα που πάσχουν από καρδιαγγειακές παθήσεις, σακχαρώδη διαβήτη, αϋπνία, κατάθλιψη και αιμορραγίες.
  • ΜΕΛΙΣΣΟΧΟΡΤΟ-έχει αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδη δράση, τονώνει το καρδιαγγειακό καθώς και το νευρικό μας σύστημα. Δρα ενάντια στην αϋπνία, το άγχος και την κατάθλιψη, ενώ απομακρύνει συμπτώματα κρίσης πανικού.
  • ΛΕΒΑΝΤΑ- εκτός από το υπέροχο άρωμα που μας χαρίζει είναι γνωστή και για τις χαλαρωτικές και ηρεμιστικές της ιδιότητες.

Θυμηθείτε ότι για ν’αντιμετωπίσετε καλύτερα μια πάθηση, προλάβετέ την πριν εμφανιστεί! Οπλιστείτε με υπομονή, αντιμετωπίστε το άγχος και αυξήστε τις πιθανότητες μακροβιότερης επιβίωσης, αλλά κυρίως χαρίστε στον εαυτό σας το υπέρτατο δώρο: την ποιότητα ζωής!