Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C δεν είναι μόνο η ασφαλέστερη βιταμίνη αλλά και ένα από τα πιο αποτελεσματικά θρεπτικά συστατικά που μπορείτε να προσφέρετε στον οργανισμό σας και το επιστημονικό της όνομα είναι το ασκορβικό οξύ.

  • Οι βιταμίνες γενικά παίζουν ζωτικό ρόλο στο ανθρώπινο σώμα.
  • Η βιταμίνη C, βοηθώντας στο σχηματισμό διάφορων ιστών του σώματος και στην πρόληψη ασθενειών, φυσικά είναι κορυφαία στη λίστα.
  • Αυτή η βιταμίνη μπορεί να μην είναι η πιο ακριβής θεραπεία για το κοινό κρυολόγημα, παρόλο που αποτρέπει μια σειρά από επιπλοκές του, αλλά η λήψη της συνοδεύεται από μια πληθώρα πλεονεκτημάτων.

Τα κύρια οφέλη της βιταμίνης C :

Τα κύρια οφέλη της βιταμίνης C περιλαμβάνουν την προστασία του οργανισμού από κάθε είδους ανεπάρκεια του ανοσοποιητικού συστήματος, αντιοξειδωτική προστασία, καρδιαγγειακές παθήσεις, ρυτίδες του δέρματος και παθήσεις των ματιών.

  • Τον τελευταίο έναν αιώνα, ο αριθμός των πλεονεκτημάτων που συνδέονται με τη βιταμίνη C έχει αυξηθεί εκθετικά. Αυτό δείχνει ότι οι λάτρεις κάνουν εντατική έρευνα και βρίσκουν διάφορα οφέλη που αποκομίζει το ανθρώπινο σώμα από αυτή τη βιταμίνη.

Γιατί τόση προσοχή στη βιταμίνη C;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η βιταμίνη C έχει κερδίσει πολλή προσοχή τα τελευταία χρόνια και αυτό γιατί τα οφέλη που προσφέρει στον οργανισμό είναι πολλά. Εάν το σώμα σας είχε υψηλά επίπεδα βιταμίνης C στην κυκλοφορία του αίματος ανά πάσα στιγμή, αυτό σημαίνει ότι η γενική σας υγεία θα ήταν πολύ καλύτερη. Η έρευνα μάς βοηθά να συνειδητοποιήσουμε πολλά περισσότερα οφέλη για την υγεία που παίρνουμε από τη βιταμίνη C.
Ουσιαστικά, αυτή η βιταμίνη μας προστατεύει από καρκίνο, καρδιαγγειακές επιπλοκές, προβλήματα υγείας των ματιών, εγκεφαλικό επεισόδιο και χαμηλές αποκρίσεις του ανοσοποιητικού συστήματος.

Πόση βιταμίνη C είναι πραγματικά αρκετή;

Δεν υπάρχει κανένας που να μπορεί να δηλώσει κατηγορηματικά την ποσότητα της βιταμίνης C που πρέπει να υπάρχει στον οργανισμό ανά πάσα στιγμή. Ωστόσο, οι επαγγελματίες υγείας συμβουλεύουν ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να τρώνε πολλά λαχανικά και φρούτα. Αυτές είναι οι κύριες πηγές φυσικής βιταμίνης C. Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να προμηθευτείτε τη βιταμίνη C στη φυσική της μορφή, συνιστάται επίσης η χρήση συμπληρωμάτων.

  • Οι περισσότεροι διαιτολόγοι συνιστούν 500 χιλιοστόγραμμα συμπληρωμάτων βιταμίνης C την ημέρα μαζί με πέντε μερίδες φυσικών λαχανικών και φρούτων.
  • Η κατανάλωση της ακριβούς ποσότητας αυτής της βιταμίνης που προτείνεται από επαγγελματίες μπορεί να μην είναι πρακτική ιδέα αυτή καθαυτή.
  • Ωστόσο, η κατανάλωση λαχανικών και φρούτων σε τακτική βάση βοηθάει πολύ.

Μπορείτε να προσθέσετε μερικά εφάπαξ συμπληρώματα στην καθημερινή σας διατροφή. Είναι ασφαλή και αποτελεσματικά στη χρήση. Πολλοί ενήλικες τείνουν να αγνοούν τη σημασία της βιταμίνης C στην ευεξία του σώματός τους. Έρευνα έχει δείξει ότι λιγότερο από το 20% του συνόλου του ενήλικου πληθυσμού καταναλώνει τις απαιτούμενες μερίδες λαχανικών και φρούτων.

Οι ιδανικές πηγές βιταμίνης C

Δεδομένου ότι τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πιο ζωντανά στοιχεία όσον αφορά τη συγκεκριμένη βιταμίνη, πολλοί ειδικοί συμβουλεύουν να λαμβάνονται καλύτερα ωμά. Επομένως, εάν θέλετε να βεβαιωθείτε ότι τόσο εσείς όσο και τα παιδιά σας είστε ασφαλείς από ασθένειες και με αντιοξειδωτική προστασία, η καθημερινή κατανάλωση αυτών των τροφικών ουσιών είναι κάτι που πρέπει να εξετάσετε με πολύ σοβαρότητα.

Οι κύριες πηγές βιταμίνης C είναι:

 

  • Γκρέιπφρουτ
  • Πορτοκάλια
  • Κόκκινο πιπέρι
  • Μάνγκο
  • Μπρόκολο
  • Ακτινίδιο

Πώς να ετοιμάσετε το φαγητό σας

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι αυτή η βιταμίνη αποσυντίθεται υπό ορισμένες συνθήκες. Μια από αυτές τις περιπτώσεις είναι όταν το φαγητό μαγειρεύεται. Οι συγκεντρώσεις της βιταμίνης C στα τρόφιμα μειώνονται με την πάροδο του χρόνου ανάλογα με τις θερμοκρασίες όπου έχουν αποθηκευτεί τα τρόφιμα. Επομένως, το μαγείρεμα μπορεί να μειώσει την περιεκτικότητα σε βιταμίνες στα τρόφιμα κατά σχεδόν 60%. Άρα, εάν θέλετε να απολαύσετε τα οφέλη της βιταμίνης C στο μέγιστο, η κατανάλωση ωμών τροφών και ιδιαίτερα λαχανικών και φρούτων θα ήταν η καλύτερη επιλογή.