Η Εχινάκεια αποτελεί ένα από τα πιο ισχυρά βότανα για εκείνους που θέλουν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό τους και να διατηρήσουν την καλή υγεία τους.


Το συγκεκριμένο ανθοφόρο φυτό χρησιμοποιείται εδώ και εκατοντάδες χρόνια και προέρχεται από την Βόρεια Αμερική. Αρχικά χρησιμοποιήθηκε από τους Ινδιάνους ως φάρμακο για την αντιμετώπιση των τσιμπημάτων των φιδιών, τους κολικούς πόνους και άλλες διάφορες μολύνσεις και συνέχισε να αποτελεί ένα βασικό στοιχείο της ευεξίας των ανθρώπων μέχρι να εμφανιστούν τα αντιβιοτικά. Την σημερινή εποχή η Εχινάκεια αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα και ευρέως γνωστά βότανα.


Όλα τα μέρη του φυτού, από τα πέταλα μέχρι τις ρίζες . είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως φλαβονοειδή, αλκυλαμίδια, πολυφαινόλες και πολυσακχαρίτες.
Το άνθος της Εχινάκειας θυμίζει μια μεγάλη μαργαρίτα και στο γένος της ανοίκουν 9 είδη από τα οποία μόνο 3 έχουν κινήσει το φαρμακευτικό και ιατρικό ενδιαφέρον.
Αυτά είναι: 
•    Η Echinacea purpurea 
•    Η Echinacea angustifolia 
•    Η Echinacea pallida. 


Η Echinacea Purpurea αποτελεί το είδος το οποίο έχει μελετηθεί περισσότερο για την επίδρασή της στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Η παραδοσιακή της χρήση είναι ως ανοσοδιεγερτικό και αντιφλεγμονώδες.

Ιατρικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η Echinacea έχει αντισηπτικές και αντιιικές ιδιότητες και για αυτό το λόγο χρησιμοποιείται για την ταχύτερη & αποτελεσματικότερη ανακούφιση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος, του συναχιού και για κάθε είδους λοίμωξη
Η χρήση του συγκεκριμένου βοτάνου συνιστάται σε άτομα με αυτοάνοσες ασθένειες, σε θηλάζουσες και έγκυες γυναίκες, σε άτομα σε ανοσοκαταστολή καθώς και σε άτομα με αλλεργία σε  φυτά της οικογένειας Asteraceae (χαμομήλι, χρυσάνθεμο κ.ά.)

Τα προϊόντα της A.Vogel με Εχινάκεια

Ο Alfred Vogel στα σκευάσματα του (Echinacea Purpurea) χρησιμοποίησε το είδος εχινάκειας το οποίο αποτελεί το πιο ασφαλές & αποτελεσματικό στον κόσμο. 
Αυτό που κάνει τη διαφορά είναι ότι η χρήση ολόκληρου του φυτού κατά τη διαδικασία παρασκευής του συμπληρώματος διατροφής Echinaforce εξασφαλίζει την παρουσία όλων των λιποδιαλυτών και υδατοδιαλυτών συστατικών της φρέσκιας εχινάκειας, καθιστώντας το με τον τρόπο αυτό πολύ πιο αποτελεσματικό από αντίστοιχα σκευάσματα. Η βασική δραστική ουσία της Echinacea purpurea είναι τα αλκυλαμίδια, τα οποία αφήνουν αίσθηση καψίματος στο στόμα. 

Ενδείξεις Echinaforce:
•    Ιογενείς μολύνσεις (κρυολόγημα, γρίπη, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης)
•    Μικροβιακές μολύνσεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος
•    Μολύνσεις του ουροποιητικού συστήματος
•    Δερματικές μολύνσεις
•    Μυκητιάσεις
•    Αργή επούλωση πληγών 
•    Σε μολύνσεις από έρπητα σε συνδυασμό με βιταμίνη C 

Τα προϊόντα Echinaforce προτείνονται για μακροχρόνια πρόληψη καθ΄ όλη τη διάρκεια του χειμώνα, ειδικά σε άτομα με ευαισθησία στο κρυολόγημα, για βραχυπρόθεσμη πρόληψη από εβδομάδες έως μήνες σε περιόδους άγχους και έλλειψη ξεκούρασης καθώς και σαν θεραπεία οξείας φάσης στα πρώτα συμπτώματα κρυολογήματος.