Ο ρόλος της Βιταμίνης D

Είναι πλέον αποδεδειγμένο στην ιατρική κοινότητα ότι η βιταμίνη D δεν είναι μόνο μια βιταμίνη που προλαμβάνει τη ραχίτιδα, αλλά μια βιταμίνη με πολλές δράσεις πέρα από τον σκελετό.

Τα επιστημονικά δεδομένα είναι πλέον ξεκάθαρα και συνδέουν τη βιταμίνη D με το ανοσοποιητικό σύστημα. Επαρκή επίπεδα βιταμίνης D θωρακίζουν τον οργανισμό από ιογενείς και μικροβιακές λοιμώξεις.  Μετά την πρόσφατη πανδημία με τον κορονοϊό, τα επιστημονικά δεδομένα συγκλίνουν στο γεγονός ότι η επάρκεια της βιταμίνης D στον άνθρωπο μειώνει τον κίνδυνο νόσησης από covid αλλά και τον κίνδυνο επιπλοκών σε περίπτωση νόσησης.  

Λίγα λόγια για τη βιταμίνη D: 

Τρόποι πρόσληψης Βιταμίνης D

  • H βιταμίνη D ονομάζεται και βιταμίνη του ήλιου μιας και πέρα από την πρόσληψή της από τις τροφές, συντίθεται στο δέρμα από την ηλιακή ακτινοβολία. Υπολογίζεται ότι χρειάζονται 15 λεπτά έκθεσης στον ήλιο για να συνθέσουμε τη βιταμίνη που απαιτείται.
  • Επιπλέον, τη βρίσκουμε και σε τροφές, όπως τα λιπαρά ψάρια και τα αυγά. Είναι η βιταμίνη που παίζει ρόλο στα οστά, στα δόντια, στο ανοσοποιητικό και γενικότερα στην υγεία όλου του οργανισμού. Ο ρόλος της είναι σημαντικός ακόμα και στις ψυχιατρικές νόσους. 

Έλλειψη σε Βιταμίνη D

  • Στην Ελλάδα, πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι 6 στους 10 Έλληνες έχουν χαμηλή συγκέντρωση βιταμίνης D στο σώμα τους.  Αυτό όμως προκαλεί έκπληξη δεδομένου ότι ζούμε στη χώρα με ηλιοφάνεια για πολλούς μήνες κατά τη διάρκεια του χρόνου.
  • Ωστόσο η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Η συνεχόμενη χρήση των αντηλιακών, η εργασία σε κλειστούς χώρους, τα βαριά ρούχα όπως μακρυμάνικες μπλούζες είναι μερικές αιτίες που οδηγούν σε αυτά τα πολύ χαμηλά ποσοστά. Επίσης, οι συνθήκες καραντίνας του τελευταίου χρόνου είναι μια σημαντική αιτία των χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D. 

Τα δύο τελευταία όμως χρόνια, αυτά της εποχής του Covid, συνεχώς κυκλοφορούν στοιχεία από επιστημονικές μελέτες που αποδεικνύουν την σχέση του κορονοϊού με τη βιταμίνη D. Παρακάτω υπάρχουν στοιχεία από μελέτες με πολύ σημαντικά αποτελέσματα:

  • Η βιταμίνη D συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και είναι απαραίτητη σε όλες τις ηλικίες, ειδικά σε άτομα υψηλού κινδύνου. 
  • Επαρκείς ποσότητες βιταμίνης D μειώνει τις επιπλοκές και την πιθανότητα θανάτου από covid.

Συμπερασματικά:

  • Η έλλειψη βιταμίνης D είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για σοβαρή νόσηση από Covid-19.
  • Τα συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνη D βοηθούν στη μείωση των επιπλοκών και την πιθανότητα θανάτου από covid.
  • Η βιταμίνη D ενισχύει την κυτταρική ανοσία και ρυθμίζει τη γρήγορη  ανταπόκριση του οργανισμού στις επιθέσεις του covid. 
  • Οι ερευνητές προτείνουν σαν μέσο πρόληψης από τον κορονοϊό τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής βιταμίνης D.