Η Βιταμίνη C χάρη στην αντιοξειδωτική της δράση αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους και πιο αποτελεσματικούς συμμάχους του οργανισμού έναντι στο κοινό κρυολόγημα και τη γρίπη. Η ανάγκη προστασίας από τον ιό COVID-19 και ειδικότερα την περίοδο του χειμώνα, έχει αναδείξει ακόμα περισσότερο την σημασία της σωστής θωράκισης του οργανισμού μας και αυτομάτως καθιστά την αντιοξειδωτική δράση της βιταμίνης C μέγιστης σημασίας.

Γνωστή στην επιστημονική κοινότητα ως Ασκορβικό Οξύ, η ονομασία της προέρχεται από το στερητικό (α-) και τη λέξη σκορβούτο, τη νόσο που προκαλεί η πλήρη έλλειψή της.

Ποιά είναι τα οφέλη της Βιταμίνης C για τον οργανισμό;


Αποτελεί μια  Βιταμίνη ζωτικής σημασίας για τον οργανισμό μας καθώς ενισχύει την διαδικασία επούλωσης του σώματος και συμβάλει στην ανάπτυξη των μυών, των αιμοφόρων αγγείων, των χόνδρων και του κολλαγόνου στα οστά μας. Μια ευρέως αποτελεσματική χρήση της Βιταμίνης C αποτελεί η αξιοποίηση της για την αύξηση της απορρόφησης σιδήρου από την γαστρεντερική οδό. Η αντιοξειδωτική χρήση της βιταμίνης C συμβάλλει στην προστασία των κυττάρων μας από τις βλαβερές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών - μόρια που παράγει ο οργανισμός μας κατά την διάσπαση των τροφίμων, την έκθεση στην ακτινοβολία και τον καπνό του τσιγάρου. Οι ελεύθερες ρίζες μπορεί να αναδείξουν ασθένειες όπως ο καρκίνος και η καρδιοπάθεια.  

Η Βιταμίνη C συμβάλλει στην άμεση ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος καθώς ενισχύει τα φαγοκύτταρα και ενεργοποιεί τα αντισώματα μας. Παίζει καθοριστικό ρόλο της στην αντιμετώπιση των μολύνσεων, στην θωράκιση ενάντια στους παθογόνους οργανισμούς και στην καταπολέμηση βακτηρίων που εισέβαλαν στον οργανισμό. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Βιταμίνη C χαρακτηρίζεται επίσης και για την αποτελεσματική αντιγηραντική της δράση. Προστατεύει την επιδερμίδα  από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου και συμβάλλει στην σύνθεση του κολλαγόνου και  της ελαστίνης, λειαίνοντας τις ρυτίδες και  χαρίζοντας λάμψη και φροντίδα.

Εφόσον η περίοδος που ζούμε καθιστά την ανάγκη πρόσληψης της συγκεκριμένης βιταμίνης ιδιαίτερα σημαντική, όλοι μας μπορούμε εύκολα να την αναζητήσουμε στη μορφή ενός έτοιμου συμπληρώματος διατροφής, στην αγαπημένη μας γεύση ώστε να την εντάξουμε εύκολα στην καθημερινότητά μας.