«Η κυτταρίτιδα δεν έχει να κάνει µε το πάχος, αλλά µε το δέρµα», λέει ο διάσηµος αµερικανός δερµατολόγος και ειδικός στο θέµα δρ. Murad. Και οι ειδικοί του Ιατρικού Κέντρου «Symmetria» συµφωνούν και εξηγούν: «Η κυτταρίτιδα είναι το αποτέλεσµα της εναπόθεσης νερού και λίπους ανάµεσα στο δέρµα και τον υποδόριο ιστό. Οφείλεται στην κακή αιµάτωση και στη διόγκωση των λιποκυψελών στη συγκεκριµένη περιοχή του σώµατος που εµφανίζεται. Ο συνδετικός ιστός χάνει την ελαστικότητά του και το δέρµα παρουσιάζει µια εικόνα που µοιάζει µε φλοιό πορτοκαλιού». Ωστόσο, τα παραπανίσια κιλά και η αύξηση του τοπικού λίπους σαφώς επιδεινώνουν την κατάστασή της. 

Βρείτε τον τύπο σας 
Υπάρχουν δεκάδες λύσεις που υπόσχονται την εξάλειψη της κυτταρίτιδας. Αντί να διαλέξετε κάποια στην τύχη, ανακαλύψτε τη σωστή ανάλογα με τον τύπο της κυτταρίτιδάς σας και το στάδιο στο οποίο βρίσκεστε. (Μήπως όταν τσιμπάτε το δέρμα σας βλέπετε λακκουβίτσες; Αν όντως συμβαίνει κάτι τέτοιο, τότε η κυτταρίτιδα είναι σε αρχικό στάδιο. Οι λακκουβίτσες φαίνονται όταν είστε όρθιες; Τότε η κυτταρίτιδα βρίσκεται στο μεσαίο στάδιο. Αν η όψη «φλοιού πορτοκαλιού» φαίνεται ακόμα κι όταν είστε ξαπλωμένες, τότε η κυτταρίτιδα είναι σε προχωρημένο στάδιο.)  

Η σωστή εφαρµογή 
Όσο καλό κι αν είναι το αντικυτταριτιδικό που χρησιµοποιείτε, µε µια απλή επάλειψη δεν εκµεταλλεύεστε στο έπακρο τις δυνατότητές του. Iδανικά, απλώστε το προϊόν σε όλο το πόδι και κάντε δυνατές µαλάξεις, τσιµπώντας το δέρµα µε τα δάχτυλά σας. Ξεκινήστε από την περιοχή του αστραγάλου και προχωρήστε προς τους γοφούς. Έτσι, αφενός απορροφάται σωστά το προϊόν και αφετέρου διευκολύνεται η αποβολή των τοξινών. 

Λάβετε τα κατάλληλα μέτρα 
Το να πίνετε άφθονο νερό και να χρησιμοποιείτε ένα αντικυτταριτιδικό προϊόν είναι αρκετό αν είστε στο αρχικό στάδιο. Αν όμως το φαινόμενο είναι έντονο, πρέπει να το αντιμετωπίσετε με συστηματικό πρόγραμμα, όπως για παράδειγμα μαλάξεις, απολέπιση με βούρτσισμα, διατροφή με περιορισμένα λιπαρά, νερό, διάφορες θεραπείες. 

Νερό και στρέτσινγκ 
Πίνετε τουλάχιστον ένα λίτρο νερό την ημέρα προκειμένου να λειτουργεί σωστά το κυκλοφορικό και το λεμφικό σύστημα και να αποβάλλονται οι τοξίνες. Μια άλλη μέθοδος είναι οι διατάσεις των μυών (στρέτσινγκ), που διεγείρουν τη ροή του αίματος, άρα και τον μεταβολισμό των λιποκυττάρων, πράγμα που διευκολύνει την αποτοξίνωση. 

Βουρτσίστε το δέρμα 
Μπορεί να ακούγεται βαρετό, όμως στην πράξη είναι μια άκρως ανακουφιστική και απολαυστική διαδικασία. Αγοράστε μια βούρτσα σώματος με φυσικές τρίχες και κάθε πρωί πριν από το ντους, σε στεγνό δέρμα, βουρτσίζετε τα πόδια σας με μεγάλες κυκλικές κινήσεις, αρχίζοντας από κάτω προς τα πάνω. Με αυτόν τον τρόπο ξεφορτώνεστε εκατομμύρια νεκρά κύτταρα, η επιδερμίδα σας γίνεται λαμπερή και απαλή σαν μωρού, ξεμπλοκάρετε τις παγιδευμένες τοξίνες και τη λέμφο και επιταχύνετε την αποτοξίνωση. 

Άσκηση όλο τον χρόνο 
Κάθε χρόνο, από το Πάσχα και μετά, τα γυμναστήρια γεμίζουν και οι πωλήσεις των αντικυτταριτιδικών προϊόντων αυξάνονται κατακόρυφα. Ωστόσο, οι ειδικοί συμφωνούν ότι, για να απαλλαγείτε από την κυτταρίτιδα, πρέπει να υιοθετήσετε ένα σταθερό πρόγραμμα, το οποίο θα ισχύει όλο τον χρόνο. 

Ήπαρ και κυτταρίτιδα 
Αν το συκώτι μας δεν είναι σε καλή κατάσταση, τότε δεν μπορούμε να περιμένουμε να χάσουμε βάρος ή ακόμα και να απαλλαγούμε από την κυτταρίτιδα. Κι αυτό γιατί η παραγωγή της χολής δεν γίνεται σωστά, με αποτέλεσμα τα λιπαρά να μη μεταβολίζονται όπως πρέπει και να παραμένουν στο σώμα. Για τη σωστή λειτουργία του συκωτιού, πρέπει να προσέξουμε -εκτός από το προφανές, τη διατροφή- και τα αρνητικά συναισθήματα. Το άγχος, η απογοήτευση, η πίκρα, η θλίψη, ο θυμός είναι παράγοντες που επιδρούν στο σώμα μας, π.χ. στο έντερο ή το συκώτι. 

Γυναικείο... προσόν 
Γιατί η κυτταρίτιδα εμφανίζεται κυρίως στις γυναίκες; Η απάντηση βρίσκεται στη διάταξη των ινών κολλαγόνου στον συνδετικό ιστό, εξηγεί η κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος Μαρία Κουφάκη. Στους άνδρες είναι εγκάρσια σταυροειδής, ενώ στις γυναίκες η διάταξη είναι κάθετη. Αυτό δημιουργεί μεγαλύτερους λιποθαλάμους, που περιλαμβάνουν περισσότερο λίπος και μπορούν να διογκωθούν υπερβολικά, με αποτέλεσμα να γίνονται ορατοί στην επιφάνεια του δέρματος. 

Παίζω σύστημα 
Όπως βάζουμε καθημερινά ενυδατική προσώπου, έτσι οφείλουμε να χρησιμοποιούμε τα προϊόντα σώματος. Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας και η Αμερικανική Εταιρεία Αισθητικών Πλαστικών Χειρουργών διευκρινίζουν ότι οι περισσότερες κρέμες μπορούν να βοηθήσουν έως έναν βαθμό, αλλά μόνο όταν χρησιμοποιούνται όλο τον χρόνο και όχι για μερικούς μήνες την άνοιξη ή το καλοκαίρι.

Πηγή:http://www.vita.gr/