Αντηλιακή προστασία το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι είναι προ των πυλών και όλοι είναι έτοιμοι να ξεχυθούν σε πάρκα, εξοχές και παραλίες μετά από ένα αρκετά δύσκολο χειμώνα.

Το καλοκαίρι όμως πάει πακέτο με την ήλιο που εκτός από τις θετικές του επιδράσεις έχει και τις αρνητικές. Αυτό φυσικά ισχύει και για τα παιδιά τα οποία είναι πολύ ευαίσθητα και πολύ εύκολα μπορεί να κοκκινήσουν και να δουν το κακό πρόσωπο του ήλιου. Σε κάθε περίπτωση το παιδικό δερματάκι είναι ευαίσθητο και απαιτεί προστασία συνέχεια ακόμα και στη βόλτα, στην παιδική χαρά και φυσικά στη θάλασσα.

Οι γονείς είναι υπεύθυνοι να χαρίζουν ώρες ξεγνοιασιάς στα παιδιά τους με παιχνίδι και ανεμελιά αλλά παράλληλα πρέπει να μεριμνούν να μην αφήνουν τα παιδιά χωρίς προστασία. Και πως προσφέρουν προστασία; Ακολουθώντας τη ρουτίνα με καπέλο, γυαλιά, αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο μετά τις 11 μέχρι τις 4 τουλάχιστον και φυσικά η κορωνίδα της προστασίας είναι το αντηλιακό. Βέβαια όταν μιλάμε για βρέφη τα πράγματα είναι πολύ πιο αυστηρά. Σε ηλικία μέχρι 6 μηνών καλό είναι να αποφεύγεται τελείως η έκθεση στον ήλιο. Και επιπλέον, τα βρέφη πρέπει πάντα να εκτίθενται έμμεσα στον ήλιο με πολύ προστασία γιατί εκτός των άλλων μπορεί να έχουν και θέματα με τη ζέστη καθώς το δέρμα τους δεν έχει αναπτύξει μηχανισμούς θερμορύθμισης. 

Πως να διαλέξω το κατάλληλο αντηλιακό για το παιδί μου;

Με ποια κριτήρια όμως θα επιλέξετε το κατάλληλο παιδικό αντηλιακό που θα προστατεύσει το παιδί σας και παράλληλα θα του προσφέρει ατελείωτες ώρες ξεγνοιασιάς και παιχνιδιού με ασφάλεια; 

  • Το 1ο κριτήριο και πολύ σημαντικό είναι ο δείκτης προστασίας, ο γνωστός σε όλους SPF. Φυσικά ένα παιδί καλό θα είναι να φοράει πάντα δείκτη προστασίας 50+. Αυτό είναι σχεδόν υποχρεωτικό ειδικά για τον πρώτο καιρό που θα βγει στον ήλιο μετά από το κλείσιμο του χειμώνα. Όσο περνάει το καλοκαίρι το δέρμα συνηθίζει με κάποιο τρόπο τον ήλιο και έτσι ειδικά για τα πιο μεγάλα παιδιά μπορούμε να μιλάμε και για SPF 30. Όμως για να είμαστε απόλυτα ασφαλείς ο δείκτης 50 είναι μονόδρομο και φυσικά δεν ξεχνάμε την πολύ συχνή επανάληψη της εφαρμογής του αντηλιακού. 
  • Το επόμενο κριτήριο είναι το φίλτρο: στην αγορά κυκλοφορούν αντηλιακά με φυσικά και χημικά φίλτρα. Τα φυσικά φίλτρα ή αλλιώς ανόργανα είναι αυτά που αντανακλούν την υπεριώδη ακτινοβολία, δημιουργούν ένα λευκό φιλμ στην επιδερμίδα και έτσι παρέχουν προστασία. Τα φυσικά φίλτρα προτείνονται κυρίως σε βρέφη, σε πολύ ευαίσθητα δέρματα και στα ατοπικά δέρματα. Επιπλέον μπορεί κάποιος να έχει δυσανεξία στα χημικά φίλτρα, επομένως τα φυσικά είναι η μόνη επιλογή. Τα χημικά φίλτρα ή αλλιώς οργανικά απορροφούν την ακτινοβολία του ήλιου και εμποδίζουν τις ακτίνες UV να εισχωρήσουν στο δέρμα. Τα αντηλιακά με οργανικά φίλτρα δεν κάνουν αυτή την άσπρη επιδερμίδα και έχουν πάντα πιο λεπτόρρευστη υφή. Τέλος κυκλοφορούν και αντηλιακά με μίγμα φυσικών και χημικών φίλτρων και με αυτό τον τρόπο αυτά τα αντηλιακά συγκεντρώνουν τα πλεονεκτήματα και από τα δυο είδη φίλτρων. 
  • Τέλος, ένα άλλο σημαντικό κριτήριο είναι και η υφή του αντηλιακού. Στην αγορά υπάρχουν διαθέσιμα σε μορφή κρέμας, σε γαλάκτωμα, σε σπρέι και επίσης υπάρχουν αντηλιακά σε mist που δεν απαιτούν πολύ επάλειψη καθώς τα παιδιά δύσκολα κάθονται να βάλουν αντηλιακό. Επιπλέον, υπάρχουν και αντηλιακά που συνδυάζουν την προστασία από την ήλιο με την προστασία από τα ανεπιθύμητα έντομα. 

Επιλέξτε το κατάλληλο αντηλιακό για το παιδί σας ανάλογα με τις ανάγκες του και τις προτιμήσεις και διδάξτε στο παιδί σας πως να είναι πάντα προστατευμένο από τον ήλιο.