Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β αποτελούν μια κατηγορία πολύ σημαντικών βιταμινών, απαραίτητων για την ομαλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Σχετίζονται με σημαντικότατα όργανα όπως ο εγκέφαλος, οι μύες ,τα νεύρα και η καρδιά και επιτελούν αναγκαίες διεργασίες.

Η βιοτίνη (Β7), για παράδειγμα, συμμετέχει στην παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας. Η νιασίνη (Β3) είναι επίσης απαραίτητη για την παραγωγή ενέργειας και την πραγματοποίηση των αντιδράσεων μεταβολισμού. Το παντοθενικό οξύ (Β5) συμμετέχει στην αντιμετώπιση του στρες (συμμετοχή στην παραγωγή κορτιζόλης) και συμβάλλει στη σωματική ανάπτυξη και στην εύρυθμη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Η θειαμίνη (Β1) είναι βασικό συνένζυμο στον μεταβολισμό και στην καύση των υδατανθράκων για παραγωγή ενέργειας. Η βιταμίνη Β6 ρυθμίζει τη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου και του μυϊκού συστήματος, καθώς και το σχηματισμό και την κινητοποίηση του γλυκογόνου, μιας βασικής ενεργειακής αποθήκης του οργανισμού. Η κοβαλαμίνη (Β12) είναι άκρως απαραίτητη για το σχηματισμό των ερυθροκυττάρων και τη μεταφορά οξυγόνου στα κύτταρα και η έλλειψή της σχετίζεται με αδυναμία, κόπωση και νευρολογικά προβλήματα. Το φυλλικό οξύ (Β9) συμβάλλει στην πρόληψη μεγαλοβλαστικής αναιμίας και στην παροχή ενέργειας, στον σχηματισμό των εγκεφαλικών κυττάρων στα έμβρυα κ.α.

Από όλα τα παραπάνω αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα ότι μιλάμε για άκρως απαραίτητα συστατικά. Έλλειψη κάποιας βιταμίνης του συμπλέγματος Β, έστω και μικρή, μπορεί να σχετίζεται με προβλήματα όπως αδυναμία, κόπωση, απώλεια μαλλιών, κακή διάθεση, εκνευρισμό, ευερεθιστότητα, μέχρι και σοβαρές αναιμίες. Μία περίπτωση μειωμένης πρόσληψης και κατ’ επέκταση έλλειψης κάποιας βιταμίνης συμπλέγματος Β είναι κατά τη διάρκεια ενός προγράμματος απώλειας βάρους, δηλαδή μιας δίαιτας. Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι η προσπάθεια απώλειας βάρους συνοδεύεται πάντα από περιορισμό της ποσότητας τροφής που καταναλώνουμε, προκειμένου να επιτευχθεί αυτό που λέμε αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο, δηλαδή οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε να είναι λιγότερες από εκείνες που «καίμε» μέσω των διάφορων δραστηριοτήτων που κάνουμε.  Ένας εξουθενωμένος οργανισμός όμως, δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά και άρα ούτε να κινητοποιήσει τους μηχανισμούς του για απώλεια βάρους.

Ειδικά, η βιταμίνη Β12 (κοβαλαμίνη)  έχει αποδειχτεί ότι είναι απαραίτητη για το μεταβολισμό πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λίπους. Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική ικανότητα, βοηθά στη διαδικασία καύσης του λίπους και ηρεμεί το κεντρικό νευρικό σύστημα. Μάλιστα, έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι η Β12 υπερέχει σε σύγκριση με βασικά αντιοξειδωτικά και είναι απαραίτητη σε χορτοφάγους. Τροφές με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β12 είναι το γάλα, το συκώτι και τα μύδια.

Επομένως, όταν είστε αποφασισμένοι να ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους, επιλέξτε πάντα ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο και αν χρειαστεί, ενισχύστε τον οργανισμό σας με κάποια πολυβιταμίνη ή ακόμη καλύτερα, εάν το έχετε ανάγκη, ένα σύμπλεγμα Β.