Όπως όλοι γνωρίζουμε η πρόληψη αποτελεί την καλύτερη μορφή θεραπείας. Πιο συγκεκριμένα, η αλλαγή στον τρόπο ζωής αλλά και η τροποποίηση διάφορων παραγόντων κινδύνου, μπορεί να συμβάλλει στην ενίσχυση των αρθρώσεων αλλά και στην καθυστέρηση της εμφάνισης συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας.

Η οστεοαρθρίτιδα αποτελεί μια χρόνια ρευματική πάθηση που προσβάλλει κυρίως τις αρθρώσεις των άνω και κάτω άκρων, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και στις αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης. Αυτό που χαρακτηρίζει την οστεοαρθρίτιδα είναι η βλάβη που υφίσταται ο χόνδρος, η ουσία δηλαδή που βρίσκεται στο σημείο που ενώνονται τα δυο οστά και τα προφυλάσσει από τη τριβή μεταξύ τους. Το αποτέλεσμα της βλάβης αυτής είναι το άτομο που εμφανίζει οστεορθρίτιδα, να υποφέρει από έντονους πόνους και ενδεχόμενο οίδημα στις αρθρώσεις.

Ποια άτομα εμφανίζουν πιο συχνά οστεοαρθρίτιδα;

Οστεοαρθρίτιδα μπορεί να εμφανίσει ο καθένας μας ωστόσο, φαίνεται πως κάποια άτομα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες. Οι παράγοντες που φαίνεται να παίζουν ρόλο στην εμφάνιση οστεοαρθρίτιδας είναι:

  1. Φύλο: Μετά την ηλικία των 50, φαίνεται πως οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν συμπτώματα οστεοαρθρίτιδας στο γόνατο ή το χέρι, από τους άνδρες.
  2. Ηλικία: Όσο αυξάνει η ηλικία φαίνεται να αυξάνεται και η εμφάνιση των περιστατικών οστεοαρθρίτιδας, με την πάθηση να εμφανίζεται κατά κύριο λόγο στο γόνατο, στο ισχίο και στα χέρια.
  3. Ενασχόληση με απαιτητικά σπορ ή βαριά σωματική εργασία για μεγάλο χρονικό διάστημα: Οι αθλητές του στίβου, οι ποδοσφαιριστές κ.ά. έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο ή το ισχίο. Ακόμη, άτομα των οποίων η εργασία απαιτεί να στηρίζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα στα γόνατα ή να κάθονται πολύ ώρα οκλαδόν φαίνεται πως εμφανίζουν πιο συχνά οστεοαρθρίτιδα.
  4. Εμμηνόπαυση: Η εμμηνόπαυση φαίνεται να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για ανάπτυξη οστεοαρθρίτιδας, με την ελάττωση των επιπέδων των οιστρογόνων να αποτελεί πιθανή αιτία.
  5. Παχυσαρκία: Η παχυσαρκία φαίνεται να επιδεινώνει τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας ενός ατόμου, σε σχέση με κάποιον άλλον του οποίου το σωματικό βάρος είναι σε φυσιολογικά πλαίσια.

Άλλοι παράγοντες που ενδεχομένως, συμβάλλουν στην εμφάνιση οστεοαρθρίτιδας αποτελούν η μυϊκή αδυναμία γύρω από την άρθρωση, οι τραυματισμοί, η ενδεχόμενη εκ γενετής δυσμορφία ή κάποια άλλη πάθηση των αρθρώσεων.

Πως μπορούμε να ανακουφίσουμε τις αρθρώσεις μας με τη βοήθεια της διατροφής;

Η υιοθέτηση ενός ισορροπημένου τρόπου διατροφής, ο οποίος θα ενισχύσει τον οργανισμό με τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία, αποτελεί το πρώτο βήμα. Έρευνες έχουν συνδέσει την πρόσληψη ορισμένων θρεπτικών συστατικών, με την ενίσχυση των αρθρώσεων.

Βιταμίνη C

Ισχυρό αντιοξειδωτικό, παίρνει μέρος στο σχηματισμό του κολλαγόνου και των πρωτεογλυκανών (συστατικά του χόνδρου, τα οποία υποβοηθούν τις αρθρώσεις). Βρίσκεται στα εσπεριδοειδή, στις φράουλες, στις πιπεριές, στα ακτινίδια, στο πεπόνι, στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, στα κουνουπίδια, και στον ανανά.

Βιταμίνη D

Απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου και τη δομή των οστών. Γνωστή και ως η βιταμίνη του ήλιου, την συνθέτουμε στο δέρμα μας υπό την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας. Πολύ πλούσια διατροφική πηγή είναι το μουρουνέλαιο και λιγότερο τα αυγά, ειδάλλως υπάρχουν τα εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά και τρόφιμα εν γένει όπως και τα συμπληρώματα διατροφής.

Ω3 λιπαρά

Μειώνουν την φλεγμονή και τους πόνους . Τα βρίσκουμε στο λιναρόσπορο, τα παχιά ψάρια (σολομό, σκουμπρί, σαρδέλα κ.ά.), καρύδια, λαχανάκια Βρυξελλών κ.ά.

Κουρκουμάς

Curcuma longa (κουρκουμάς) είναι ένα μπαχαρικό κάρυ, παραδοσιακό φαρμακευτικό φυτό με μακρά ιστορία χρήσης ως θεραπεία για φλεγμονώδεις καταστάσεις στην Ινδία, την Κίνα και τη Νοτιοανατολική Ασία. Φαίνεται να ελέγχει τη φλεγμονή, την κυτταρική ανάπτυξη και την απόπτωση, καταστάσεις χρήσιμες για την πρόληψη και τη θεραπεία κάποιων ασθενειών, χάρη στην αντιοξειδωτική και αντι-φλεγμονώδη δράση της κουρκουμίνης. Στην οστεοαρθρίτιδα ανακουφίζει από τους πόνους και διευκολύνει έτσι την κίνησή σας.

Μποσβέλια

Η ρητίνη του φυτού Boswellia (ινδικό λιβάνι,«olibanum») έχει χρησιμοποιηθεί ως θυμίαμα σε θρησκευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις από πολύ παλιά. Οι θεραπευτικές ιδιότητες είναι ευρέως αναγνωρισμένες, κυρίως η χρήση για τη θεραπεία των φλεγμονωδών καταστάσεων, την επούλωση πληγών αλλά και την αντιμικροβιακή της δράση. Εκτός από την αντιφλεγμονώδη επίσης δράση της στην οστεοαρθρίτιδα, η ρητίνη αυτή φαίνεται να καθυστερεί την φυσική φθορά των χόνδρων.

Συμπληρώματα γλυκοζαμίνης και χονδροϊτίνης

Πρόκειται για ουσίες που υπάρχουν φυσιολογικά στον οργανισμό (θειϊκή γλυκοζαμίνη, θειϊκή χονδροϊτίνη) και ο ρόλος τους είναι η λίπανση των αρθρώσεων με απώτερο σκοπό την καλή τους λειτουργία. Ο Αμερικανικός Σύλλογος Οστεοαρθρίτιδας εντάσσει αυτό το δίδυμο συστατικών στη βασική θεραπευτική αγωγή της οστεοαρθρίτιδας, ενώ οι ειδικοί συνεχίζουν να ερευνούν ποιος είναι ο ακριβής μηχανισμός βοηθητικής δράσης τους. Ίσως η πιο σημαντική πτυχή των φυσικών συμπληρωμάτων διατροφής με θειική γλυκοζαμίνη και θειική χονδροϊτίνη είναι ότι θεωρούνται πως βοηθούν στην πρόληψη της εκφύλισης του αρθρικού χόνδρου, την υποκείμενη αιτία του πόνου οστεοαρθρίτιδας.

Είναι σημαντικό, λοιπόν, η θωράκιση του οργανισμού απέναντι στην εμφάνιση οστεοαρθρίτιδας να ξεκινάει απο νωρίς, ειδικά αν ανήκετε στην κατηγορία αυτή των ανθρώπων που καταπονούν ιδιαίτερα τις αρθρώσεις τους. Η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής που να περιλαμβάνει σωστή και ισορροπημένη διατροφή με έμφαση στα παραπάνω συστατικά, φυσική δραστηριότητα, διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους, φαίνεται να βοηθά στην καθυστέρηση της εμφάνισης των συμπτωμάτων οστεορθρίτιδας.

 

Το Pharmacy2go Προτείνει
Power Health Arthrosis 30tabs

Power Health Arthrosis 30tabs