Οι αρνητικές επιδράσεις του ήλιου στο δέρμα μας

Ο ήλιος πέρα από τις θετικές του επιδράσεις, έχει και κάποιες αρνητικές όπως για παράδειγμα οι επιπτώσεις στο δέρμα όταν αμελούμε τη χρήση του αντηλιακού.

Από το πιο απλό κοκκίνισμα μέχρι το έγκαυμα στο δέρμα και τη φωτογήρανση, η χρήση του αντηλιακού προσώπου είναι απαραίτητη και δεν πρέπει να το αμελούμε. Στη σημερινή εποχή έχει αναπτυχθεί μια τεράστια εξειδίκευση στα αντηλιακά η οποία ναι μεν προσφέρει τη μέγιστη προστασία αλλά κάποιες φορές μπερδεύει τον καταναλωτή στο να επιλέξει το κατάλληλο για αυτόν προϊόν.

Πως να επιλέξω το κατάλληλο αντηλιακό για το πρόσωπο;

Ας δούμε μερικά κριτήρια επιλογής των αντηλιακών:

  • Ο Δείκτης Προστασίας (spf): ο δείκτης προστασίας μας δείχνει πόσο χρόνο μπορεί να αντέξει το δέρμα μας στον ήλιο χωρίς να καεί. Δεν σημαίνει ότι ένα αντηλιακό με spf 30 παρέχει λιγότερη προστασία από ένα αντηλιακό με spf 50. H προστασία σχετίζεται με το χρόνο που πρέπει να ανανεωθεί το αντηλιακό. Επίσης, στην αρχή του καλοκαιριού, το δέρμα δεν είναι καθόλου μαυρισμένο και έτσι είναι καλύτερο να φοράμε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας. Ενώ με την πάροδο του καλοκαιριού και με την αύξηση του μαυρίσματος μπορούμε να επιλέγουμε ένα αντηλιακό με χαμηλότερο δείκτη.

Όλα αυτά βέβαια πρέπει να έρχονται σε συμφωνία και με των φωτότυπο του καθενός. Σίγουρα ένας ανοιχτός φωτότυπος, με λευκό δέρμα που καίγεται συχνά και εύκολα, απαιτεί αντηλιακό με πολύ υψηλή προστασία όλο το καλοκαίρι και βέβαια πολύ συχνή επανάληψη. Eνώ ένας μεσογειακός φωτότυπος με σταρένιο δέρμα απαιτεί μέτρια προστασία.

Δυστυχώς υπάρχει η αντίληψη ότι αν φοράς αντηλιακό δεν μαυρίζεις. Αυτό είναι λάθος. Όταν φοράμε αντηλιακό μαυρίζουμε πιο αργά αλλά με περισσότερη ασφάλεια, κάτι που έχει τεράστια αξία!

  • Υφή: τα αντηλιακά στην αγορά κυκλοφορούν σε πολλές υφές, spray, γαλακτώματα, λάδια και κρέμες. Τι ταιριάζει όμως στον καθένα; Η υφή που θα επιλέξει ο καθένας είναι απλά θέμα προτίμησης. Η επιλογή της υφής γίνεται με βάση το τύπο δέρματος. Ειδικά για το πρόσωπο, ένα ξηρό δέρμα επιλέγει υφή κρέμας, ενώ ένα πιο λιπαρό δέρμα θα επιλέξει μια fluid υφή. Επίσης, ένας άντρας θα επιλέξει ένα διάφανο αντηλιακό που δεν αφήνει σημάδια και δεν θα απαιτεί επάλειψη. Τέλος, αν κάποιος επιθυμεί προστασία σε συγκεκριμένες ζώνες όπως τα χείλη, πίσω από τα αυτιά ή τα γόνατα θα επιλέξει αντηλιακό σε στικ. 
  • Εξειδικευμένες ανάγκες: όλα τα αντηλιακά προσώπου δεν είναι το ίδιο. Μπορεί να παρέχουν προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία όμως υπάρχουν και αντηλιακά που κάνουν και κάτι παραπάνω. Υπάρχουν αντηλιακά για το πρόσωπο που βοηθάνε και στην αντιγήρανση μιας και έχουν υψηλά ποσοστά σε συστατικά που βρίσκονται σε αντιγηραντικούς ορούς. Έτσι εκτός από ηλιακή προστασία προσφέρουν και μείωση ρυτίδων και σημαδιών γήρανσης. Επίσης, υπάρχουν αντηλιακά για δέρματα με πανάδες, τα οποία παρέχουν υψηλή προστασία αλλά και έξτρα προστασία για τις πανάδες. Ενώ για τα δέρματα με ακμή προτείνονται εξειδικευμένα αντηλιακά που μειώνουν την λιπαρότητα, κάνουν σμηγματορρύθμιση και δεν είναι φαγεσωρογόνα. Τέλος, αν μιλάμε για ένα ευαίσθητο δέρμα πρέπει να επιλέγετε ένα προϊόν που έχει ελεγχθεί δερματολογικά αλλά έχει περάσει και υποαλλεργικό έλεγχο. 

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει τεράστια ποικιλία σε αντηλιακά που καλύπτουν κάθε ανάγκη και με την σωστή καθοδήγηση μπορείτε να επιλέξετε το κατάλληλο αντηλιακό για το δικό σας πρόσωπο.