Το άγχος είναι εξ ορισμού ένα αίσθημα ανησυχίας και νευρικότητας για οποιαδήποτε κατάσταση με αβέβαιο αποτέλεσμα.

 

Καθώς η πανδημία του ιού COVID-19 επηρεάζει τις ζωές όλων παγκοσμίως, οι άνθρωποι βρίσκονται απομονωμένοι στο σπίτι, ανήσυχοι και φυσικά η αγωνία και το stress αυξάνονται στο κατακόρυφο [1] .
Μέσα στο κλίμα της ανησυχίας, όλοι κάνουμε την εξής ερώτηση: «Τι μπορούμε να κάνουμε σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς για να αποκαταστήσουμε την ψυχική μας ευεξία στην καθημερινή μας ζωή κατά τη διάρκεια αυτού του νέου στρες;
»

Η ανησυχία που προκαλούν οι καθημερινές δυσάρεστες ειδήσεις είναι κατανοητή, αλλά για πολλούς ανθρώπους μπορεί ενδεχομένως ακόμη και να επιδεινώσει τα υπάρχοντα προβλήματα ψυχικής υγείας.

 

Ο φόβος ότι μια κατάσταση βρίσκεται εκτός ελέγχου και η ανησυχία για το άγνωστο είναι κοινά χαρακτηριστικά πολλών διαταραχών άγχους. Έτσι είναι κατανοητό ότι πολλά άτομα με προϋπάρχον άγχος αντιμετωπίζουν επιπλέον προκλήσεις αυτή τη στιγμή[2] .

 

Πιθανά συμπτώματα:

 

Φόβος

Θλίψη

Μούδιασμα

Αυπνία

Σύγχυση

Θυμός

Καταθλιπτικά συμπτώματα

Κακή διάθεση

Στρες

Συναισθηματική διαταραχή

Συναισθηματική εξάντληση

 

Πώς μπορούμε λοιπόν να προστατεύσουμε την ψυχική μας υγεία;

 

Γνωρίζετε ότι το αίσθημα ανησυχίας για τον κορονοϊό είναι φυσιολογικό.

Με τα διαρκώς αρνητικά νέα που ακούμε κάθε μέρα, τους αυξανόμενους αριθμούς θανάτων, τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, τη σωματική απομόνωση από τους αγαπημένους μας και, για πολλούς, η απώλεια της καθημερινότητας, έχουν ως αποτέλεσμα πολλοί από εμάς να βρίσκονται σε κρίση ψυχικής υγείας.

Το άγχος είναι ο τρόπος με τον οποίο το σώμα μας προσπαθεί να μας προστατεύσει πιέζοντας μας να αντιμετωπίσουμε την αβεβαιότητα και να βρούμε μια λύση.

 

Πείτε στον εαυτό σας κάτι που είναι σίγουρο.

Το άγνωστο της πανδημίας – πόσο καιρό θα διαρκέσει, ποιους θα επηρεάσει και πώς θα μπορούσε να αλλάξει τη ζωή μας για πάντα – είναι ένας καταλυτικός παράγοντας του άγχους που προκαλεί.

Για να το αντιμετωπίσετε αυτό, θυμηθείτε τι είναι βέβαιο, ανεξάρτητα από το πόσο μικρό και αμελητέο μπορεί να μοιάζει έως σήμερα.

Πείτε στον εαυτό σας κάτι σαν «Είμαι βέβαιος ότι αγαπώ την οικογένειά μου και θα κάνω ό,τι μπορώ για να την προστατεύσω.» ή  ακόμα και «Είμαι βέβαιος ότι στέκομαι εδώ σήμερα, αναπνέω και ο ήλιος λάμπει». Προσθέτοντας ακόμη και ένα μικρό στοιχείο βεβαιότητας ενόψει της συντριπτικής αβεβαιότητας, μπορείτε να διατηρήσετε μια καλή αίσθηση αυτοέλεγχου.

 

Περιορίστε την έκθεσή σας στα Social Media / News Media.

Η παρακολούθηση των ειδήσεων και των νέων που αναπαράγουν επανειλημμένα τόσο την ταχεία εξάπλωση του κορονοϊού, όσο και την έλλειψη αποτελεσματικής θεραπείας” είναι ένα καύσιμο που αναζωπυρώνει τη «φωτιά» του άγχους. Είναι σημαντικό να περιορίσετε την έκθεσή σας στα μέσα ενημέρωσης, ιδιαίτερα από μη τεκμηριωμένες ή δυνητικά αναξιόπιστες πηγές.

 

Προσπαθήστε να επικεντρωθείτε σε αυτό για το οποίο είστε ευγνώμονες.

Κάντε μια καθημερινή «λίστα ευγνωμοσύνης» προκειμένου να οικοδομήσετε τη δική σας ψυχολογική ανθεκτικότητα. Η διεύρυνση της προοπτικής μας και η αναγνώριση ότι ενώ τα πράγματα είναι δύσκολα και αβέβαια, υπάρχουν επίσης καλά πράγματα στην καθημερινή μας ζωή, μπορεί να κάνει μια μεγάλη διαφορά.

 

Προσπαθήστε να διατηρήσετε μια ρουτίνα.

Μια ρουτίνα, όποια κι αν είναι αυτή, αποτελεί κάτι για το οποίο έχουμε τον έλεγχο. Η ρουτίνα αυτή με την σειρά της θα δημιουργήσει ένα κλίμα "καθημερινότητας".

 

Φάτε υγιεινά, μην καπνίζετε και ασκηθείτε όσο το δυνατόν περισσότερο.

Η καλή διατροφή και η επαρκής κίνηση είναι καλή τόσο για το σώμα, όσο και για το μυαλό. Μια υγιεινή και θρεπτική διατροφή, η οποία βοηθά το ανοσοποιητικό σας σύστημα να λειτουργεί σωστά μπορεί να βοηθήσει πραγματικά.

 

Χρησιμοποιήστε το χρόνο για να επικοινωνήσετε με τους αγαπημένους σας και να συνδεθείτε ξανά με παλιούς φίλους.

Η κοινωνική απομόνωση μπορεί να τροφοδοτήσει την κατάθλιψη[3] . Μπορεί να είστε φυσικά απομακρυσμένοι από άλλα άτομα, μπορείτε και πρέπει να μείνετε κοινωνικά συνδεδεμένοι μαζί τους. Και ευτυχώς, αυτό είναι πιο εύκολο σήμερα από ποτέ.

Ανοίξτε την κάμερα του υπολογιστή σας ή από το κινητό και μιλήστε πάλι με αγαπημένους και με φίλους από τα παλιά.

 

Συναισθηματικές αντιδράσεις στην έξοδο από την καραντίνα μπορεί να περιλαμβάνουν[4] :

  • Ανακούφιση.
  • Φόβος και ανησυχία.
  • Θλίψη, θυμός ή απογοήτευση.
  • Ενοχή για το ότι δεν μπορέσατε να είστε απόλυτα παραγωγικοί σε θέμα δουλειάς κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

Οι παραπάνω αντιδράσεις είναι απολύτως φυσιολογικές, δεδομένων των συνθηκών.

 

Σε κάθε περίπτωση, μείνετε σε επαφή με τους φίλους και την οικογένειά σας, καθώς και με τους συναδέλφους σας. Είναι σημαντικό να αντιμετωπίσετε το άγχος που προκύπτει από την καραντίνα φυσικά, διαμορφώνοντας τον τρόπο ζωής σας.

Κοιμηθείτε καλά, τρώτε υγιεινά, ασκηθείτε όσο το δυνατόν περισσότερο και αποφύγετε ανθυγιεινές συνήθειες, όπως το υπερβολικό ποτό ή το κάπνισμα.

Χαλαρώστε και επιλέξτε ένα φυσικό συμπλήρωμα διατροφής για την αποκατάσταση της ψυχικής σας ευεξίας.
 

Το Ansiolev της Specchiasol είναι μια εξελιγμένη φόρμουλα βιταμινών, μετάλλων και αμινοξέων ειδικά για την αποκατάσταση της ηρεμίας και της ψυχικής ευεξίας. Είναι ένα 100% φυτικό συμπλήρωμα διατροφής που μπορεί να βοηθήσει σε περιπτώσεις έντονου ψυχολογικού στρές, καταστάσεις άγχους και ευερεθιστότητας. Περιέχει μαγνήσιο και βιταμίνη Β6 τα οποία συμβάλλουν στην διατήρηση της φυσιολογικής ψυχολογικής κατάστασης. Επιπλέον περιέχει ταυρίνη, L-Theanine, υδροξυτρυπτοφάνη (5-HTP) και κράταιγο τα οποία ενισχύουν την χαλάρωση και την ψυχική υγεία.

 

Πηγές:
1. Coping with Stress


https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/daily-life-coping/managing-stress-anxiety.html


2. 10 tips to help if you are worried about coronavirus


https://www.nhs.uk/oneyou/every-mind-matters/coronavirus-covid-19-anxiety-tips/


3. Social Pavlovian conditioning: Short- and long-term effects and the role of anxiety and depressive symptoms


https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5390734/

4. Coronavirus (COVID-19): managing stress and anxiety


https://services.unimelb.edu.au/counsel/resources/wellbeing/coronavirus-covid-19-managing-stress-and-anxiety