O σακχαρώδης διαβήτης  στο μυαλό των περισσότερων είναι συνυφασμένος με  πολλά φάρμακα, ινσουλίνη και επιπλοκές. Πρόκειται για μια μεταβολική νόσο που αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά αν διαγνωσθεί έγκαιρα.
Συγκεκριμένα  χαρακτηρίζεται  από υψηλά επίπεδα γλυκόζης ή σακχάρου στο αίμα. Αυτό συμβαίνει είτε όταν το πάγκρεας δεν παράγει καθόλου ινσουλίνη είτε όταν παράγει ανεπαρκή ή αναποτελεσματική ποσότητα ινσουλίνης, της ορμόνης που κάνει τα κύτταρα να απορροφούν και να αποθηκεύουν τη γλυκόζη.Εάν η ινσουλίνη δεν είναι σε θέση να ρυθμίσει τη γλυκόζη,τα επίπεδα του σακχάρου ανεβαίνουν αφύσικα,προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση στον οργανισμό και  συμπτώματα, όπως πολυουρία, πολυδιψία, ατονία, κόπωση, καρδιαγγειακές επιπλοκές και βλάβες στα νεφρά.

Ο σακχαρώδης διαβήτης διακρίνεται σε 2 βασικά είδη:

  • Διαβήτης τύπου I-Tο πάγκρεας καταστρέφεται και σταματά να παράγει  σωστά ινσουλίνη
  • Διαβήτης τύπου ΙΙ-Τα πάγκρεας δεν μπορεί να παράγει περισσότερη ινσουλίνη ως αντίδραση(αν τίσταση  στην ινσουλίνη)

Ο σακχαρώδης διαβήτης  τύπου ΙΙ εμφανίζεται σταδιακά σε αντίθεση  με τον τύπου Ι που είναι αυτοάνοσης αιτιολογίας  και δεν μπορεί να προβλεφθεί. Συχνά προϋπάρχει μια  κατάσταση που ονομάζεται προδιαβήτης ,η έγκαιρη διάγνωση της οποίας συμβάλλει στην αποφυγή της εκδήλωσης  του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 ή τουλάχιστον τον καθυστερεί.

Ο προδιαβήτης μπορεί  να αντιμετωπιστεί με  αλλαγή  του τρόπου ζωής , των διατροφικών  συνηθειών* , με άσκηση και απώλεια  σωματικού βάρους .Η χορήγηση  φαρμάκων δεν συνηθίζεται αλλά  εφόσον κριθεί απαραίτητο από  τον θεράποντα ιατρό μπορούν  να χορηγηθούν συμπληρώματα διατροφής  για ενίσχυση του μεταβολισμού. Στόχος είναι η μείωση των   επιπέδων σακχάρου στο αίμα  αλλά και ο έλεγχος των λοιπών  παραγόντων κινδύνου, όπως η   αρτηριακή υπέρταση και  η  δυσλιπιδαιμία.

Ανάμεσα στα συμπληρώματα  που μπορούν να συμβάλλουν θετικά είναι:

  • Βιταμίνη D- Ο προστατευτικός ρόλος της είναι πολλαπλός. Ένας από αυτούς είναι ότι βελτιώνει την λειτουργία των κυττάρων του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη.
  • Xρώμιο- ένα ιχνοστοιχείο που επηρεάζει το μεταβολισμό των υδατανθράκων , των πρωτεϊνών και των λιπιδίων. Αυξάνει, την δράση της ινσουλίνης διευκολύνοντας με αυτόν τον τρόπο τη μεταφορά της γλυκόζης στους περιφερικούς ιστούς.
  •  A-λιποϊκό οξύ: ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, το οποίο εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες του οξυγόνου, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.  Μειώνει επίσης τις επιπλοκές των ασθενών που πάσχουν ήδη από σακχαρώδη διαβήτη, κυρίως την περιφερική και αυτόνομη νευροπάθεια.
  • Κανέλα: ένα από τα πιο γνωστά μπαχαρικά που αυξάνει την ευαισθησία των υποδοχέων της ινσουλίνης και την μεταφορά της γλυκόζης στους περιφερικούς ιστούς. Με αυτό τον τρόπο διατηρεί το σάκχαρο του αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα καθώς επίσης μπορεί να συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και των λιπιδίων.
  • Συνένζυμο Q10 ή Co-Q10: ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό που βρίσκεται φυσιολογικά στο σώμα μας .
  • Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα: είναι πολύ χρήσιμα λόγω της πολλαπλής  δράσης τους αλλά κυρίως λόγω της μείωσης των τριγλυκεριδίων και της αύξησης της καλής χοληστερόλης HDL στο αίμα .
  • Πράσινο τσάι
  • Ανθοκυανιδίνες:  πρόκειται για φλαβονοειδή που εμφανίζονται φυσικά στα φυτά και είναι υπεύθυνες για το χρώμα τους.
  • Τριγωνέλλα-βελτιώνει την πρόσληψη γλυκόζης από τα κύτταρα
  • Β-γλυκάνες-ελέγχουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και έχουν θετική δράση στα επίπεδα χοληστερόλης.
  • Σκόρδο-μειώνει τα λιπίδια του αίματος.
  • Gingo biloba-χρησιμοποιείται στα πρώτα στάδια διαβητικής νευροπάθειας
  • Ginseng-μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα των διαβητικών και μπορεί να βελτιώσει ελαφρά τις τιμές ΗbA1C(Γλυκοζυλιωμένης  αιμοσφαιρίνης),ίσως επειδή μειώνουν την απορρόφηση υδατανθράκων στο συκώτι και αυξάνουν τη μεταφορά και την απορρόφηση ινσουλίνης.
     

Ο τρόπος και  ο χρόνος χορήγησης όλων των  παραπάνω εξαρτώνται από τον  θεράποντα γιατρό αφού ληφθεί  ιατρικό ιστορικό και γίνει  αντικειμενική εξέταση.  Λαμβάνεται  επίσης υπόψιν και η ταυτόχρονη  λήψη άλλων φαρμάκων για την  αποφυγή τυχόν αλληλεπιδράσεων και  παρενεργειών. Σε καμία περίπτωση όμως  τα παραπάνω συμπληρώματα διατροφής δεν αντικαθιστούν την θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη, δρουν όμως επικουρικά στην αντιμετώπισή του.

Συμπερασματικά, η διατροφή, η άσκηση και τα συμπληρώματα  διατροφής στις περιπτώσεις που  απαιτούνται είναι ο πιο αποτελεσματικός  τρόπος πρόληψης και καλύτερης ποιότητας ζωής.

Καθιστική ζωή και φάρμακα ή αλλαγή στάσης ζωής  χωρίς φάρμακα ;

Η επιλογή είναι δική σας.

 

*Διατροφικές  συμβουλές:

  • Για την πρόληψη ανάπτυξης διαβήτη τύπου ΙΙ καταναλώνετε περισσότερα ψάρια,όσπρια,ξηρούς καρπούς καθώς και τροφές πλούσιες σε χρώμιο, όπως τα σιτηρά και το μπρόκολο.
  • Συμπεριλάβετε  άφθονες φυτικές ίνες(υδατοδιαλυτές) όπως φρούτα και λαχανικά, βρώμη ,όσπρια και υδατάνθρακες -ζυμαρικά ολικής άλεσης,καστανό ρύζι και ψωμί ολικής τα οποία διαθέτουν ιδιαίτερα χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.Οι τροφές αυτές καθυστερούν περισσότερο να διασπαστούν , οπότε η απορρόφησή τους  από το αίμα γίνεται σταδιακά.
  • Ακολουθήστε τη δίαιτα που βοηθά στην πρόληψη καρδιοπαθειών –τροφές με χαμηλά λιπαρά και  άσκηση για την διατήρηση του φυσιολογικού  βάρους σας.