Καθώς μεγαλώνουμε, οι μεταβολικές και ορμονικές διαδικασίες στον οργανισμό μας αρχίζουν να φθίνουν, επηρεάζοντας συνολικά την κατάσταση της υγείας μας. Ακόμη και εάν μέχρι σήμερα δεν έχει χρειαστεί να λάβουμε κάποιο φάρμακο ή συμπλήρωμα διατροφής, κοντά στην ηλικία των 50 ετών, θα γίνει απαραίτητη η συμπλήρωση της δίαιτάς μας, ακόμα και στην περίπτωση που η διατροφή μας είναι πλήρης και  ισορροπημένη.

Ειδική φροντίδα για τους ενήλικες της νέας γενιάς.

Με το πέρασμα του χρόνου πρώτο μέλημα για τον οργανισμό είναι η υγεία των οστών, η οποία εξασφαλίζεται με την επαρκή πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D, καθώς είναι τα κυριότερα θρεπτικά συστατικά για δυνατά και υγιή οστά. Πιο συγκεκριμένα μια γυναίκα χρειάζεται 1.000 mg ασβεστίου την ημέρα για υγιή οστά. Ωστόσο μετά την ηλικία των 50, οι ανάγκες για ασβέστιο ανέρχονται σε 1.200 mg ασβεστίου την ημέρα. Από την άλλη, η βιταμίνη D βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου. Βιταμίνη D μπορούμε να προσλάβουμε από τον ήλιο, τα τρόφιμα και τα συμπληρώματα διατροφής.

Επίσης, όπως ίσως γνωρίζουμε τα νοσήματα της καρδιάς αυξάνονται ραγδαία στον ελληνικό πληθυσμό. Οι κακές συνήθειες διατροφής και η απουσία άσκησης, το άγχος, το κάπνισμα και άλλοι παράγοντες, εντείνουν την ανάγκη για προστασία της καρδιάς και των αγγείων. Μπορεί να μην αισθανθούμε άμεσα τα οφέλη των συμπληρωμάτων διατροφής στην υγεία της καρδιά μας, όμως η δράση τους είναι μακροπρόθεσμη. Οι επιλογές είναι πολλές και καλύπτουν κάθε ιδιαίτερότητα: ωμέγα 3 για τη μείωση των τριγλυκεριδίων, πολυφαινόλες των Μεσογειακών φρούτων και λαχανικών για αντιοξείδωση, εξειδικευμένα συμπληρώματα για διατροφική κάλυψη και προστασία.

Επιπλέον, μπορεί μεταξύ σοβαρού και αστείου η «αφηρημάδα» να είναι η πρώτη ένδειξη πως κάποιος μεγαλώνει, όμως πράγματι ο εγκέφαλος του ανθρώπου και το νευρικό του σύστημα θα λέγαμε πως λειτουργούν λιγότερο «δυναμικά» με την πάροδο των ετών. Συστατικά της φύσης, όπως το gingko biloba και η θεοβρωμίνη (από το κακάο), τονώνουν τη μνήμη και τον εγκέφαλο. Παράλληλα το νευρικό σύστημα έχει μεγαλύτερες ανάγκες για τις βιταμίνες Β6 και Β12, οι οποίες συχνά αποτελούν και πρόταση του γιατρού.

Επιπρόσθετα, κάθε Έλληνας καταναλώνει κατά μέσο όρο 4 φάρμακα, ενώ ανά άτομο μας αντιστοιχούν 14 μπουκάλια κρασί ανά έτος. Οι συνήθειες αυτές επιβαρύνουν το εργοστάσιο του σώματός μας που απομακρύνει κάθε βλαβερή ουσία. Το εργοστάσιο αυτό είναι το συκώτι. Ίσως έχετε ακούσει επίσης πως καινοτόμα συμπληρώματα διατροφής με milk thistle (γαϊδουράγκαθο) και χολίνη θωρακίζουν και αποτοξινώνουν το συκώτι σας.

Τέλος, φυσιολογικά ο προστάτης στους άνδρες μεγαλώνει με την ηλικία. Καθώς η υπερπλασία δεν είναι αρχικά συμπτωματική,  η προληπτική προσέγγιση είναι πολύ σημαντική. Φυσικά συστατικά όπως ο κολοκυθόσπορος και θρεπτικά συστατικά όπως ο ψευδάργυρος ενισχύουν την υγεία του προστάτη.

Όσο για το πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσετε τη λήψη κάποιου συμπληρώματος διατροφής να θυμάστε πως η πρόληψη είναι η καλύτερη αντιμετώπιση!