Η αρθρίτιδα  είναι μια κοινή  πάθηση που προκαλεί  πόνο στις αρθρώσεις , περιορισμό των κινήσεων, καθώς επίσης θερμότητα  και ερεθισμό των αρθρώσεων. Προσβάλλει κάθε ηλικία και οι παράγοντες που την προκαλούν είναι η διατροφή, η παχυσαρκία, οι κληρονομικές παθήσεις των οστών και το επάγγελμα . Το στρές επίσης,  μπορεί να δημιουργήσει  έναν εκφυλισμό των αρθρώσεων ή να επιδεινώσει μια υπάρχουσα κατάσταση.

Πως μπορείτε όμως να αντιμετωπίσετε τα δυσάρεστα συμπτώματα των αρθρώσεων;

Αρχικά συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό ιατρό για να δείτε σε ποιο στάδιο της πάθησης βρίσκεστε. Παράλληλα όμως, αλλάξτε την καθημερινότητά σας. Ελέγξτε το βάρος σας με την άσκηση και τη σωστή διατροφή.

Οι τροφές που ενδέχεται να ανακουφίσουν από τα συμπτώματα της αρθρίτιδας είναι :

  • τα παχιά ψάρια- σολομός, ρέγκα, σκουμπρί σαρδέλα ή τόνο που περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα  σε ω3 λιπαρά οξέα και προσφέρουν αντιφλεγμονώδη δράση
  • χορτοφαγική δίαιτα που να περιλαμβάνει υγρά μεταξύ των οποίων ροφήματα βοτάνων (τζίντζερ, κουρκουμά, μποσουέλια-ινδικό λιβάνι, αρπαγόφυτο), ζωμό λαχανικών, χυμός καρότου, παντζάρια ,σέλινο και πατάτες

Οι τροφές που ενδέχεται να προκαλέσουν  ή να επιδεινώσουν την αρθρίτιδα είναι:

  • τα προιόντα γλουτένης
  • τα κορεσμένα λιπαρά οξέα-καλαμπόκι, σιτάρι, γάλα, κρέας, σπορέλαια πλούσια σε ω6 λιπαρά οξέα
  • οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες-λευκό ρύζι, άσπρες πατάτες (τηγανητές και πουρές) καθώς και πολλά δημητριακά
  • ΜSGή γλουταμινικό μονονάτριο το οποίο περιέχεται στις σάλτσες σόγιας (ασιατική διατροφή)

Παράλληλα  με την διατροφή χρησιμοποιήστε ένα συμπλήρωμα διατροφής με βιταμίνες (Β,Α,C,D,E,Κ),μέταλλα(ασβέστιο,μαγνήσιο )και ιχνοστοιχεία(σελήνιο),λιπαρά οξέα καθώς και συστατικά από οστρακοειδή με γλυκοζαμίνη,χονδροιτίνη,υαλουρονικό και κολλαγόνο  που ενισχύουν την δομή και λειτουργία του αρθρικού χόνδρου.

Η έγκαιρη διάγνωση και η προληπτική αγωγή  είναι η καλύτερη αντιμετώπιση τέτοιου είδους παθήσεων.Γ’ιαυτό δράστε γρήγορα.