Οι χαμηλές θερμοκρασίες «βγάζουν» από τη ναφθαλίνη όχι μόνο τα ζεστά ρούχα, αλλά και την ανησυχία για τα χειμωνιάτικα συμπτώματα και το κρυολόγημα. Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος είναι σημαντική κατά τη διάρκεια ολόκληρου του χρόνου. Αναδεικνύεται όμως σε πρωταρχική ανάγκη τους χειμερινούς μήνες. Η γενικευμένη κακουχία, ο ερεθισμένος λαιμός, ο βήχας, το μπούκωμα, η καταρροή και ο πυρετός αποτελούν τα συμπτώματα που τα συμπληρώματα διατροφής θα σας βοηθήσουν να προλάβετε και να ανακουφίσετε.

Η ποικιλία συμπληρωμάτων διατροφής που θα βρει ένας καταναλωτής στο ράφι του φαρμακείου, είναι μεγάλη. Για να μην φαντάζουν αμέτρητες οι επιλογές ο παρακάτω γρήγορος οδηγός θα σας βοηθήσει να καλύψετε τη δική σας ανάγκη!

Πρόληψη

Είστε υγιής, αλλά δεν τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά;

Η βιταμίνη C, είναι η βιταμίνη που σας φροντίζει το χειμώνα. Θα τη βρείτε στις πιπεριές, στις πατάτες, στο μπρόκολο, στα εσπεριδοειδή και στα ακτινίδια. Εάν είστε υγιής και θέλετε να ενισχύσετε την άμυνα του οργανισμού σας, οι καθημερινές σας ανάγκες υπολογίζονται στα 1.000mg της βιταμίνης κάθε ημέρα. Με άλλα λόγια, εάν δεν πίνετε το χυμό από 10 πορτοκάλια καθημερινά, πιθανά είστε ευάλωτοι στο κρυολόγημα. Όσοι αθλούνται ή καπνίζουν φαίνεται να επωφελούνται ακόμα περισσότερο από τη βιταμίνη C.

Δίνεται έμφαση στην πρόληψη ή σας περιτριγυρίζει κρυολόγημα;

Εάν ανήκετε σε εκείνους που έχουν κατανοήσει την αξία της πρόληψης του χειμωνιάτικου κρυολογήματος, τότε σίγουρα θα προτιμήσετε το φυτό Echinacea. Χρησιμοποιείται ως παραδοσιακό φυτικό φάρμακο εδώ και αιώνες, καθώς φαίνεται πως ενισχύει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων. Εκτός από τα συμπληρώματα διατροφής θα βρείτε την Echinacea και σε σπρέι ρινικής αποσυμφόρησης, λόγω των αντισηπτικών και επουλωτικών ιδιοτήτων της. Ιδανικά συνδυάζεται με βιταμίνη C και ψευδάργυρο.

Είστε γυναίκα στην εμμηνόπαυση;

Η βιταμίνη D έχει πολλαπλές δράσεις στο σώμα. Είναι περισσότερο γνωστή για το ρόλο που διαδραματίζει στην υγεία των οστών. Γι αυτό άλλωστε και είναι απαραίτητη κατά την εμμηνόπαυση, όταν οι ορμονικές αλλαγές καθιστούν ευάλωτο το σκελετικό σύστημα. Ταυτόχρονα, η νέα «πρωταγωνίστρια» του χειμώνα ενισχύει τα μονοπάτια του αναπνευστικού συστήματος. Τους χειμερινούς μήνες η σύνθεση της βιταμίνης D από τον ήλιο μειώνεται δραματικά. Για το λόγο αυτό προτείνεται η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων διατροφής με τουλάχιστον 2.000iu (μονάδες) της βιταμίνης κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Αρρωσταίνετε συχνά ή είστε άνω των 60;

Ο ψευδάργυρος αποτελεί ένα λιγότερο γνωστό «χειμερινό» συστατικό. Είναι απαραίτητος για την παραγωγή αντισωμάτων και την ενεργοποίηση των ανοσοποιητικών μηχανισμών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης. Πιο συγεκκριμένα, η συμπλήρωση της διατροφής με ψευδάργυρο συμβάλλει στη εξασθένηση του συναχιού, και την καταπολέμηση του ρινοϊού. Φιλάσθενοι και ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, είναι υποψήφιοι για έλλειψη του στοιχείου.

Αισθάνεστε συνέχεια κουρασμένοι ή δεν τρώτε καλά;

Η τροφή αποτελεί πηγή ενέργειας και θρεπτικών συστατικών για το  σώμα. Σε περιπτώσεις που είτε δεν τρέφεστε σωστά, είτε έχετε αυξημένες απαιτήσεις λόγω κόπωσης, τα πολυβιταμινούχα σκευάσματα διατροφής αποτελούν το πρώτο λιθαράκι για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Στην κατηγορία αυτή εντάσσεται και το μουρουνέλαιο. Το τελευταίο αποδίδει στον οργανισμό ωμέγα 3 λιπαρά, βιταμίνες Α και D, στοιχεία απαραίτητα για την άμυνα.

Έχετε εμφανίσει συμπτώματα ή έχετε μπει στον πειρασμό να αγοράσετε κάποιο αντιβιοτικό;

Εδώ και πολλά χρόνια η ανεύρεση ενός συστατικού που θα αντιμετωπίζει το χειμωνιάτικό κρυολόγημα αποτελεί πρόκληση για την ιατρική κοινότητα. Εάν και η λύση φάνταζε τόσο μακρινή, βρέθηκε τόσο κοντά στην Ελληνική φύση. Πιο συγκεκριμένα αναφερόμαστε στην ελιά. Προσοχή όμως, μην μπερδευτείτε με το κατά τα άλλα πολύτιμο ελαιόλαδο. Η φυσική δραστική του δέντρου που εμφανίζει αντιβακτηριακή, αντιική και ανοσο- ενισχυτική δράση συγκεντρώνεται στα φύλλα τις ελιάς. Το όνομα αυτής είναι ελαιοευρωπαΐνη και η δράση της συνοδεύεται από σύνολο αξιόπιστων επιστημονικών δεδομένων.

Υγιεινές Συνήθειες

Τα συμπληρώματα διατροφής αποτελούν το τρίτο κομμάτι του παζλ της καλή υγείας. Αφού επιλέξετε το εξειδικευμένο συστατικό που ταιριάζει στη δική σας ανάγκη, είναι καλό να βεβαιωθείτε πως ακολουθείτε μία ισορροπημένη διατροφή. Τέλος,  η φυσική δραστηριότητα, ακόμα και σε ήπια ένταση, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και σας προστατεύει από τα ανεπιθύμητα συμπτώματα του χειμώνα!

Υπολογίζεται πως κάθε άνθρωπος κρυολογεί 2 έως 5 φορές τους χειμερινούς μήνες. Φέτος το χειμώνα επιλέξτε σωστά, και αποτελέστε την εξαίρεση στον παραπάνω κανόνα!