Μαζί με το άνοιγμα των σχολείων επιστρέφει και μια μεγάλη αγωνία των μαμάδων: οι ψείρες. Γιατί όμως οι ψείρες είναι ένας τόσο μεγάλος μπελάς για γονείς και παιδιά; 

Τι ακριβώς είναι οι ψείρες;

Οι ψείρες είναι πολύ μικρά έντομα, χρώματος γκρι, χωρίς φτερά. Έχουν μικροσκοπικά ποδαράκια με τα οποία προσκολλώνται πάνω στις τρίχες και περπατούν γρήγορα.

Οι ψείρες τρέφονται με αίμα τσιμπώντας το τριχωτό, τα οποία τσιμπήματα προκαλούν έντονη φαγούρα. Μια θηλυκή ψείρα γεννά τα αυγά της, περίπου 7- 10 την ημέρα, που λέγονται κόνιδες και θέλουν περίπου 7 ημέρες για να εκκολαφθούν. 

Η φθειρίαση είναι γνωστή από την αρχαιότητα στον άνθρωπο. Υπάρχουν 3 είδη ψείρας τα οποία μπορούν να προσβάλλουν το ανθρώπινο είδος, η ψείρα του τριχωτού της κεφαλής, η ψείρα του σώματος και η ψείρα του εφηβαίου. Οι ψείρες αφορούν ιδιαίτερα την παιδική ηλικία, καθώς εκεί η διασπορά είναι πιο εύκολη λόγω του παιχνιδιού. Επίσης, η μετάδοση μπορεί να γίνει μέσω της χρήσης κοινών αντικειμένων όπως οι βούρτσες, οι πετσέτες και τα κλινοσκεπάσματα ή ακόμα και από τα ρούχα που κρέμονται στις κρεμάστρες στα σχολεία. 

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να γίνεται σαφές ότι οι ψείρες δεν είναι σημάδι κακής υγιεινής, μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά και φυσικά η φθειρίαση δεν έχει συνδεθεί με μακροχρόνια προβλήματα υγείας

 

Πως θα αντιμετωπίσουμε τις ψείρες;

 

Ας δούμε μαζί μερικές χρήσιμες συμβουλές για την επιδρομή των ψειρών. 

Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να δώσετε μερικές οδηγίες στα παιδιά σας ώστε να αποφύγουν τυχόν ανεπιθύμητους επισκέπτες:

  • Αν έχουν μακριά μαλλιά, πιάστε τα ψηλά ώστε να περιοριστεί το πρόσφορο έδαφος για τις ψείρες
  • Ελέγξτε σε τακτά διαστήματα τα μαλλιά των παιδιών σας με ειδική χτένα, ακόμα και προληπτικά. Υπάρχουν παιδιά που ενώ έχουν προσβληθεί από ψείρες δεν εμφανίζουν ιδιαίτερη φαγούρα. Επομένως είναι σημαντικός ο συχνός έλεγχος. 
  • Πείτε στα παιδιά σας να μην ανταλλάσουν καπέλα, σκουφιά, κασκόλ, βούρτσες και γενικότερα είδη προσωπικής υγιεινής. 

Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της πρόληψης είναι η χρήση των ειδικών λοσιόν που προσφέρουν κάλυψη για πολλές ώρες χωρίς να λαδώνουν τα μαλλιά. Αν παρόλα τα προληπτικά μέτρα κάποιος κολλήσει ψείρες, υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης και έξυπνα κόλπα ώστε να τις απομακρύνει και φυσικά να αποφύγει τον κίνδυνο επαναμόλυνσης.

Ας δούμε μερικά:

  • Θα πρέπει να ελέγχετε τα μαλλιά όλων των μελών της οικογένειας την ίδια ημέρα. 
  • Κάντε απολύμανση σε σεντόνια, μαξιλαροθήκες, πετσέτες, ρούχα, κλινοσκεπάσματα και αντικείμενα προσωπικής υγιεινής. Μπορείτε να τα βάλετε σε μία σακούλα, να τα κλείσετε και να τα αφήσετε εκεί για μερικές ημέρες. Επιπλέον, βάλτε στο πλυντήριο και πλύντε τα στους 60 βαθμούς. Ακόμα και παιχνίδια, κλείστε τα σε μια σακούλα για κάποιο διάστημα. 
  • Περάστε με ηλεκτρική σκούπα καναπέδες, πολυθρόνες και καρέκλες και μετά αλλάξτε σακούλα στην σκούπα σας. 

Η αντιμετώπιση των ψειρών γίνεται με εξειδικευμένα προϊόντα του φαρμακείου που δεν περιέχουν χημικά εντομοκτόνα αλλά ουσίες όπως αιθέρια έλαια και σιλικόνες. Αυτές οι ουσίες φράσσουν το αναπνευστικό σύστημα της ψείρας και τους προκαλεί ασφυξία. Η εφαρμογή της αγωγής αντιμετώπισης, έχει και αυτή τα μυστικά της:

  • Το προϊόν θα πρέπει αν απλώνεται σε όλο το κεφάλι ομοιόμορφα και να δίνετε έμφαση σε σημεία όπως ο αυχένας και πίσω από τα αυτιά. 
  • Για αποφυγή επαναμόλυνσης, επαναλάβετε τη θεραπεία την 7η ημέρα καθώς και την 14η ημέρα. Χρησιμοποιείστε και ειδικό σαμπουάν για τον κίνδυνο επαναμόλυνσης αλλά και σαν πρόληψη την περίοδο των εξάρσεων.
  • Μετά την εφαρμογή της αγωγής χτενίστε προσεκτικά όλο το κεφάλι με την ειδική χτένα. 

Ακολουθήστε τις παραπάνω συμβουλές για να έχουν τα παιδιά σας το μυαλό τους στα μαθήματα και όχι σε απρόσκλητους επισκέπτες.