Αλλεργία- Είναι κάθε ανώμαλη αντίδραση του οργανισμού σε ουσίες οι οποίες υπό φυσιολογικές συνθήκες είναι αβλαβείς όπως:

  • Η γύρη από τα αγριοσιτηρά (γρασίδια) και τα καλλιεργημένα δημητριακά
  • Η γύρη της ελιάς
  • Η γύρη του φυτού ελξίνη ή Parietaria (γνωστό με τις ονομασίες αγριοβασιλικός, παρθενούλι, περδικάκι κ.ά.)
  • Οι μύκητες, που πολλαπλασιάζονται λόγω της αυξημένης βλάστησης, υγρασίας και θερμοκρασίας. 
  • Η εντυπωσιακή αύξηση των ακάρεων της οικιακής σκόνης, και πάλι λόγω της μεγάλης αύξησης της υγρασίας και της θερμοκρασίας.

Αυτές οι ουσίες ονομάζονται αλλεργιογόνα και έρχονται σε επαφή με τον οργανισμό μας μέσω της εισπνοής, της κατάποσης ή της επαφής με το δέρμα.

Οι πιο συνηθισμένες ανοιξιάτικες αλλεργίες είναι: 

  • Η ατοπική δερματίτιδα- Εκδηλώνεται όταν κάποιος αλλεργιογόνος παράγοντας έλθει σε επαφή με το δέρμα.Συμπτώματα: κνησμός, ερυθρότητα και ξεφλούδισμα του δέρματος.
  • Η αλλεργική ρινίτιδα -Τα συμπτώματα που προκαλεί συνήθως είναι συνάχι, φτέρνισμα, φαγούρα και μπούκωμα στη μύτη και κατ’ επέκταση πονοκέφαλος.Αν δεν αντιμετωπιστούν σωστά και έγκαιρα, μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και επιπλοκές, όπως είναι η ιγμορίτιδα ή η ωτίτιδα. 
  • Η ρινοεπιπεφυκίτιδα- Τα συμπτώματα που προκαλεί συνήθως είναι αυτά της αλλεργικής ρινίτιδας μαζί με προβλήματα στα μάτια, όπως φαγούρα, κοκκίνισμα και δάκρυα, που δεν σταματούν. 
  • Το αλλεργικό άσθμα -Eκδηλώνεται με έναν απλό συριγμό και «βράσιμο» στο στήθος και προκαλεί και ένα επεισόδιο δύσπνοιας από καιρό σε καιρό (για παράδειγμα, μία φορά την εβδομάδα) ή απλώς έναν ανεξήγητο ξερόβηχα. Από την άλλη πλευρά, το αλλεργικό άσθμα μπορεί να είναι σοβαρότερο και να σας δημιουργεί μόνιμο πρόβλημα στην αναπνοή και παράλληλα έντονο βήχα. 

Mικρά tips για να τις προλάβετε 
Προσπαθήστε να μειώσετε την έκθεσή σας στους αλλεργιογόνους παράγοντες, που προέρχονται συνήθως από τα δέντρα και τα λουλούδια. Θα πρέπει:

  • Να αποφεύγετε τις βόλτες στην εξοχή και στο βουνό, κυρίως όταν φυσάει ή έχει πολύ μεγάλη ηλιοφάνεια.
  • Να κρατάτε τα παράθυρα του σπιτιού και του αυτοκινήτου σας κλειστά.
  • Να αερίζετε το σπίτι σας το πρωί (έως τις 9.00) και μετά να κλείνετε ερμητικά τα παράθυρα.
  • Να αποφεύγετε να αερίζετε τα κλινοσκεπάσματά σας.
  • Να καθαρίζετε καλά το σπίτι, ώστε να αποφεύγετε τη σκόνη και τα ακάρεα, που επιδεινώνουν πολύ την κατάστασή σας.
  • Να φοράτε γυαλιά ηλίου όταν βρίσκεστε εκτός σπιτιού, ώστε να προστατεύετε τα μάτια σας, και κράνος όταν είστε σε μηχανή, ώστε να μένει κλειστή η δίοδος για τα αλλεργιογόνα από τη μύτη και το στόμα.

 

     Αν  δεν θέλετε να καταφύγετε σε συμβατικά φάρμακα ή έχετε δοκιμάσει μη συνταγογραφούμενα φάρμακα χωρίς να πάρετε την ανακούφιση που χρειάζεστε ή που περιμένατε τότε  εξετάστε τις παρακάτω εναλλακτικές επιλογές:
 

  1. Ξεπλύνετε τη μύτη σας με αλατούχο διάλυμα
  2. Χρησιμοποιήστε :α.Υγραντήρα ψυχρού αέρα- Τα σταγονίδια του νερού συνδέονται με τα αλλεργιογόνα και γίνονται βαριά πέφτοντας στο πάτωμα ώστε να μην τα εισπνέετε και β.Καθαριστή αέρα με φίλτρο HEPA (Φίλτρο σωματιδίων υψηλής απόδοσης)-είναι ο καλύτερος τρόπος για να αφαιρέσετε τη γύρη από τον αέρα.
  3. Ξεκινήστε Ομοιοπαθητική  θεραπεία :α)  με ομοιοπαθητικά φάρμακα (που λαμβάνονται από το στόμα) για αλλεργίες: το Euphrasia , το οποίο είναι ιδιαίτερα καλό για το κάψιμο και τη φαγούρα στα μάτια, και το Allium cepa, το οποίο είναι καλό για τη μύτη που τρέχει και β) Κάντε εισπνοή ατμού με προσθήκη αιθέριων ελαίων (ευκάλυπτο, θυμάρι, δεντρολίβανο κ.α.)
  4. Σωστή Διατροφή με τροφές ή ουσίες που δρουν βοηθητικά και συμπληρωματικά στις θεραπεία κατά της αλλεργίας

Βιταμίνες: 

βιταμίνη C-Μειώνει την ισταμίνη ενώ, σε πολλές έρευνες παρατηρήθηκε πως παιδιά που έπασχαν από άσθμα, παρουσίαζαν έλλειψη της βιταμίνης. Κύριες πηγές της βιταμίνης C είναι το μπρόκολο, το πεπόνι, το ακτινίδιο, τα πορτοκάλια, οι κόκκινες πιπεριές, ο ανανάς και οι φράουλες.

Φλαβονοειδή: Είναι ουσίες που βρίσκονται φυσικά σε φρούτα και λαχανικά και αποτελούν τμήμα των αμυντικών μηχανισμών των φυτών. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνουν την παραγωγή της ισταμίνης. Βρίσκονται στις πράσινες πιπεριές, στα πορτοκάλια, στα σταφύλια και στα κεράσια.

Κερσετίνη-Είναι φυσικό αντισταμινικό και ανήκει και αυτή στην κατηγορία των φλαβονοειδών. Βρίσκεται σε διάφορα φρούτα και λαχανικά με κύριες πηγές της τα μήλα, τα κρεμμύδια, τα μπρόκολο, τα πράσινο, το μαύρο τσάι και το κόκκινο κρασί.Ο ρόλος της είναι να  μειώνει την απελευθέρωση ισταμίνης και άλλων ουσιών που παίζουν ρόλο στην εμφάνιση των αλλεργιών.

βρωμελαίνη-Ενισχύει την απορρόφηση της κερσετίνης και περιορίζει τις φλεγμονές

βιταμίνη  Ε- Με την αντιοξειδωτική της δράση, βρισκεται σε ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο.

Σελήνιο και Ψευδάργυρος- Λειτουργούν προστατευτικά έναντι των αλλεργιών. Και τα δύο στοιχεία συμβάλλουν σημαντικά στη λειτουργία της βλέννας, ενός από τους πιο σημαντικούς αμυντικούς μηχανισμούς του ανθρώπινου οργανισμού. Κύριες πηγές σεληνίου είναι τα οστρακοειδή, τα ψάρια, το κρέας, οι ξηροί καρποί και τα εμπλουτισμένα με σελήνιο δημητριακά, ενώ βασικές πηγές ψευδαργύρου είναι τα οστρακοειδή, τα φασόλια, τα καρύδια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, ο πασατέμπος και οι ηλιόσποροι.

Οι βιταμίνες Β6 και Β12 -Φαίνεται να παρουσιάζουν χαμηλές συγκεντρώσεις, σε παιδιά και ενήλικες με άσθμα, ενώ η χορήγηση συμπληρωμάτων τους, φάνηκε να βοηθάει την αντιμετώπισή του. Πηγές της βιταμίνης Β6 είναι τα ψάρια, το συκώτι, το κρέας, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα εμπλουτισμένα δημητριακά, ενώ της Β12 τα εντόσθια (καρδιά, νεφρά, συκώτι), το κρέας γενικά, τα ψάρια, τα θαλασσινά, το τυρί, το αυγό και το γάλα.

Ω-3 λιπαρά οξέα: Τα ω-3 λιπαρά οξέα, διαδραματίζουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη μείωση της φλεγμονής που συνοδεύει μία αλλεργική αντίδραση.

Μαγνήσιο: Οι καλύτερες διατροφικές πηγές μαγνησίου είναι το αβοκάντο, οι μπανάνες, το μπρόκολο, το μαύρο ρύζι, ο μπακαλιάρος, τα φασόλια, τα μπαρμπούνια, το σπανάκι, οι γλυκοπατάτες, το γιαούρτι και τα καρύδια.

 ΣυνένζυμοQ10-Απαραίτητο για την παραγωγή ενέργειας  στα κύτταρα και για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

Προβιοτικά:– γνωστά και ως «καλά» βακτήρια, όπως αυτά που βρίσκονται στο απλό γιαούρτι – με την πέψη,  μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο στη διατήρηση ενός καλά ισορροπημένου ανοσοποιητικού συστήματος.

 

5.Ωστόσο και ορισμένα βότανα μπορούν να μας ανακουφίσουν από τα ενοχλητικά συμπτώματα της αλλεργίας.

Gingo biloba: Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και καταπολεμά το άσθμα και τις αλλεργίες του αναπνευστικού

butterbur ή αλλιώς πετασίτης: Χρησιμοποιείται για την ανακούφιση από τη βρογχίτιδα και το άσθμα

 Γλυκόριζα: Έχει αντιαλλεργικές αντιβηχικές και αποχρεμπτικές ιδιότητες παρόμοιες με της κορτιζόνης

Σολιντάγκο: Βοηθά το αναπνευστικό και την καταρροή

Εφέδρα: Ισχυρό και γρήγορο αντιαλλεργικό που ανακουφίζει τη συμφόρηση των ιγμόρειων και είναι ιδανικό για το άσθμα και τη βρογχίτιδα.

 Μελισσόχορτο: Το λάδι του έχει αντιισταμινική δράση και χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία

 Βασιλικός: Εξαιρετικά αρωματικός, τονώνει την αναπνοή και είναι σπασμολυτικό του πεπτικού, αντισηπτικό και αποχρεμπτικό.

Τσουκνίδα: Αυτό το βότανο, που βρίσκεται σε πολλά αντιαλλεργικά προϊόντα, μπορεί επίσης να ληφθεί από μόνο του σε μορφή τσαγιού.

Echinacea και τα άνθη σαμπούκου : Βοηθούν το ανοσοποιητικό να καταπολεμήσει τους αλλεργιογόνους εισβολείς.

Eκχύλισμα σκόρδου ψυχρής ωρίμανσης:  Υποστηρίζει πολύπλευρα το ανοσοποιητικό, γεγονός που το κάνει ιδιαιτέρα ωφέλιμο για την υγεία του αναπνευστικού και των βλεννογόνων υμένων.

Πράσινο τσάι: Είναι ισχυρό βακτηριοκτόνο και ενδυναμώνει την άμυνα του οργανισμού. 

 

Κλείνοντας , να θυμάστε ότι η πρόληψη πάντα είναι καλύτερη της θεραπείας. Ωστόσο όταν τα συμπτώματα είναι έντονα και επίμονα, η επίσκεψη στο γιατρό είναι απαραίτητη.