Τι είναι η εποχική τριχόπτωση;

Όταν βλέπεις τα μαλλιά σου να πέφτουν, καταλαβαίνεις ότι αλλάζει μια εποχή. Όπως τα φύλλα πέφτουν από τα δέντρα το χειμώνα, έτσι και ο άνθρωπος είναι φυσιολογικό να χάνει τρίχες το φθινόπωρο και την άνοιξη.

Με ποιον όμως τρόπο αντιλαμβανόμαστε την τριχόπτωση και πότε ξεκινάει να γίνεται ανησυχητική;

Για πολλούς άντρες και γυναίκες, τα μαλλιά είναι σύμβολο γοητείας. Όταν λοιπόν, χτενίζεσαι και βλέπεις την βούρτσα να γεμίζει τρίχες ή μετά το λούσιμο βλέπεις τη μπανιέρα γεμάτη τρίχες, τότε σου έχει χτυπήσει την πόρτα η εποχική τριχόπτωση. Το θέαμα των πεσμένων τριχών προκαλεί συναισθήματα πανικού και άγχους. Είναι όμως μια φυσιολογική διαδικασία στον κύκλο ζωής της τρίχας και σίγουρα δεν πρέπει να σας γεμίζει με στρες. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται η ανανέωση των τριχών και για να γίνει καλύτερα αντιληπτό, ας δούμε μαζί τον κύκλο ζωής της τρίχας.

Ποιός είναι ο κύκλος ζωής της τρίχας;

Η τρίχα έχει 3 φάσεις:

  • Την αναγενή φάση, η φάση ανάπτυξης της τρίχας, που διαρκεί 4 με 5 χρόνια
  • Την καταγενή φάση, η φάση ηρεμίας της τρίχας, που διαρκεί 2 με 3 βδομάδες
  • Την τελογενή φάση, η φάση θανάτου της τρίχας , που διαρκεί 2 με 4 μήνες.

Η κυκλική λοιπόν πορεία της τρίχας με γέννηση και πτώση είναι απόλυτα φυσιολογική. Κατά μέσο όρο είναι φυσιολογικό να χάνουμε 100 τρίχες την ημέρα που συνέχεια αντικαθίστανται από καινούριες. Σε κάθε περίπτωση, η απώλεια των μαλλιών δεν πρέπει να μας αγχώνει και αφορά μεγάλο ποσοστό ανθρώπων. Αν η εποχική τριχόπτωση ξεπεράσει τους 2 με 3 μήνες καλό είναι να συμβουλευτείς κάποιον ειδικό που θα σε καθοδηγήσει κατάλληλα.

Αντιμετώπιση της εποχικής τριχόπτωσης

Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές ώστε να περιορίσετε το φαινόμενο και να βοηθήσετε τα μαλλιά σας να παραμείνουν ενδυναμωμένα.

  • Ισορροπημένη διατροφή: ακολουθήστε μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Η επαρκής πρόσληψη των θρεπτικών συστατικών συμβάλλει στην υγεία της τρίχας, στην ενυδάτωση και στην λάμψη των μαλλιών.
  • Καθαρίστε τις άκρες: αυτό που έλεγαν οι παλιοί κόψε τα μαλλιά σου να δυναμώσουν, δεν ισχύει μιας και η ενδυνάμωση γίνεται από την ρίζα και όχι από την άκρη. Όταν λοιπόν καθαρίζετε τις άκρες και την ψαλίδα από τα μαλλιά σου, τα ανανεώνετε και σίγουρα δείχνουν πιο υγιή.
  • Χρησιμοποιήστε εξειδικευμένα προϊόντα ενδυνάμωσης: σε τέτοιες περιπτώσεις είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιείτε προϊόντα εξειδικευμένα για την ανανέωση των μαλλιών. Αυτά τα προϊόντα βοηθούν τα μαλλιά να αναπτυχθούν ταχύτερα και φυσικά μόνο καλό κάνουν. Βάλτε στη ρουτίνα σας σαμπουάν, conditioner και μάσκες μαλλιών που είναι τριχοτονωτικές ώστε να βοηθήσετε τα μαλλιά σας να αναγεννηθούν με υγεία και λάμψη. Επιπλέον, χρησιμοποιήστε ειδικές λοσιόν που δεν απαιτούν ξέπλυμα και έχουν αποτέλεσμα τόνωσης, μιας και σταματούν τις τρίχες να πέφτουν. Η χρήση αυτών των λοσιόν πρέπει να γίνεται για τουλάχιστον 3 μήνες.
  • Συμπληρώματα διατροφής: στην αγορά υπάρχουν συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν συστατικά της τρίχας όπως κερατίνη αλλά και σύμπλεγμα βιταμινών Β και ψευδάργυρο. Είναι απαραίτητα συστατικά για την υγεία της τρίχας και γενικότερα για την υγεία δέρματος και νυχιών.
  • Μασάζ το ευεργετικό: κάντε μασάζ το οποίο διεγείρει τη μικροκυκλοφορία και τονώνει την υγεία του τριχωτού. Με το μασάζ αυξάνεται η απορρόφηση των συστατικών που έχουν τα σαμπουάν. Κάντε μασάζ για 3 λεπτά τουλάχιστον, κάνοντας κυκλικές κινήσεις και επιμείνετε κυρίως στην κορυφή και στα πλευρικά του κεφαλιού.
  • Τέλος, περιορίστε τη θερμότητα: προσοχή με το πιστολάκι και γενικά με όλες τις συσκευές styling που παράγουν θερμότητα. Και να θυμάστε πάντα να έχετε το πιστολάκι σε απόσταση από το κεφάλι και σε μέτρια θερμοκρασία.

Αυτές οι συμβουλές θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε την εποχιακή τριχόπτωση όσο το δυνατόν πιο όμορφα!!!!