Η ευφράσια ( Euphrasia officinalis) χρησιμοποιείται παραδοσιακά από τους φυτοθεραπευτές ως τοπική αντιμετώπιση φλεγμονών των ματιών, που περιλαμβάνουν βλεφαρίτιδα, κριθαράκι καθώς και καταστάσεις όπως ξηροφθαλμία, ερυθρότητα και κουρασμένα, ταλαιπωρημένα μάτια.

Θεωρείται ιδιαίτερα αποτελεσματική σε περιπτώσεις οφθαλμικών μολύνσεων, επιπεφυκίτιδας, τσούξιμου των ματιών που συνοδεύεται από εκκρίσεις (όξινη, καυστική δακρύρροια), βλεφαρίτιδας, υπερευαισθησίας στο φως και καταρράκτη.

Η ευφράσια (eyebright) είναι ένα ημιπαρασιτικό φυτό που ευδοκιμεί σε αλπικές κυρίως περιοχές. Χρήσιμο είναι ολόκληρο το φυτό.

Το όνομα του βοτάνου προέρχεται από την Ευφροσύνη, μια από τις τρείς Χάριτες που την χαρακτήριζε η χαρά και η ευθυμία και είναι γνωστό φυτό από αρχαιοτάτους χρόνους για την χρήση του στην φροντίδα των ματιών,  εξού και η αγγλική της ονομασία (Eyebright).

Οι αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες της ευφράσιας οφείλονται κατά κύριο λόγο στα φαινολοκαρβοξυλικά οξέα που περιέχει. Πέρα των άλλων, η ευφράσια περιέχει γλυκοζίδια (μεταξύ των οποίων και οκουμπίνη), σαπωνίνες, τανίνες, πτητικό έλαιο, βιταμίνες Α, Β, C, D και Ε καθώς και ίχνη χαλκού και ψευδάργυρου.

Το αφέψημα ευφράσιας χρησιμοποιούταν σαν κομπρέσα για την αντιμετώπιση των παραπάνω ενοχλήσεων, ενώ είναι εξαιρετικά  αποτελεσματικό και σε αλλεργικής φύσεως ενοχλήσεις των ματιών (εποχιακές αλλεργίες κλπ).

Ιδιαίτερα κατά την περίοδο της άνοιξης όπου τα φαινόμενα είναι σαφώς πιο έντονα η χρήση της ευφράσιας κρίνεται απαραίτητη.

Η ευφράσια αντιμετωπίζει την αλλεργική επιπεφυκίτιδα

 Χαρακτηριστικά, τυφλή διπλή τυχαιοποημένη μελέτη  [3] με χρήση placebo φαρμάκου και μονοδόσεις ευφράσιας κατέδειξε, πως εξαφανίστηκαν πλήρως μέσα σε 3-17 ημέρες τα συμπτώματα της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας, που προκαλείται από σκόνη, γύρη και άλλες ερεθιστικές, αλλεργιογόνες ουσίες. Η συνιστώμενη ημερήσια δοσολογία  της μίας σταγόνας σε κάθε μάτι μέχρι και πέντε φορές την ημέρα έδειξε αποτελεσματικότητα στη μείωση των αποτελεσμάτων στο 88% των περιστατικών και πολύ καλή ανεκτικότητα σε ποσοστό 94-97%.

 

Γράφει η Κυριακή Ξενικού, Φαρμακοποιός – Χημικός, M.Sc. στην ανόργανη βιοχημεία

Πηγές

1. http://mediplantepirus.med.uoi.gr/pharmacology/plant_details.php?id=49

2. https://www.healthline.com/nutrition/eyebright

3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24959303