Φροντίζουμε τα μάτια μας καθημερινά

Τα μάτια μας εκτίθενται καθημερινά σε πληθώρα παραγόντων, όπως διάφορα αλλεργιογόνα (γύρη, σκόνη κλπ.), που μπορούν να προκαλούν ερεθισμούς ή ξηρότητα. Παράλληλα,  ο σύγχρονος τρόπος ζωής, σε συνδυασμό με την πανδημία του SARS-CoV-2, έχει ενισχύσει δραστηριότητες όπως η εξ'αποστάσεως εργασία ή εκπαίδευση που προϋποθέτουν την πολύωρη παραμονή στο σπίτι μπροστά σε μια οθόνη. Η φροντίδα των ματιών αποτελεί βασική προτεραιότητα, ώστε να διασφαλιστεί η σωστή τους λειτουργία. 

Τι είναι η ευφράσια;

Η ευφράσια (Euphrasia officinalis) είναι ένα ποώδες ανθοφόρο φυτό, γνωστό για τις καταπραϋντικές ιδιότητές του σε φλεγμονές των ματιών όπως η επιπεφυκίτιδα, η βλεφαρίτιδα και άλλες καθώς περιέχει βιοδραστικά συστατικά, που έχουν αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτική και αντιμικροβιακή δράση. Αποτελεί, ιστορικά, ένα από τα φυτά που το εκχύλισμά της χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον για την καταπολέμηση των μολύνσεων του βλεννογόνου των ματιών. Δρα αποτελεσματικά έναντι των ερεθισμών, της κούρασης και της ξηρότητας των ματιών που μπορεί να προκληθούν από την έκθεση σε αλλεργιογόνα, από την ακτινοβολία του υπολογιστή (Computer vision syndrome) αλλά και από τη συχνή χρήση φακών επαφής. 

Ιδανικά, το εκχύλισμα ευφράσιας μπορεί να δράσει συνεργιστικά με ενυδατικούς παράγοντες, ώστε να αντιμετωπιστούν καταστάσεις ξηρότητας, παρέχοντας μια ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των ενοχλητικών συμπτωμάτων του βλεννογόνου των ματιών. Έτσι, η  ευφράσια αποτελεί ένα πολύτιμο συστατικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οφθαλμικές σταγόνες για τοπική εφαρμογή.