Καλοκαίρι σημαίνει ήλιος, θάλασσα, ανεμελιά, για εμάς… Γιατί το δέρμα μας δεν έχει την ίδια άποψη όταν το εκθέτουμε κάτω από τις καυτές ηλιακές ακτίνες που αφήνουν τα σημάδια τους επάνω του με τη μορφή των κηλίδων. Και ναι! Πρέπει για μία ακόμα φορά να συνειδητοποιήσεις πόσο σημαντική είναι η διατροφή για ένα δέρμα χωρίς κηλίδες, υγιές, όμορφο και νεανικό.

 

Ανατομία μίας κηλίδας

Οι κηλίδες εμφανίζονται στα χέρια και στο πρόσωπο και έχουν ένα καφετί ή κιτρινωπό χρώμα. Δε συνδέονται με ασθένειες, αλλά αποτελούν  αισθητικό πρόβλημα και μάλιστα για τις γυναίκες βρίσκεται στη δεύτερη θέση με τη χαλάρωση του δέρματος να είναι κλασικά στην πρώτη. Στην ουσία πρόκειται για δυσχρωμίες του δέρματος  και έχουν την τάση να απλώνονται αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα. Δύο είναι οι λόγοι που προκαλούν την εμφάνισή τους, οι ορμονικοί παράγοντες όπως κακή διατροφή, λήψη αντισυλληπτικών, εγκυμοσύνη και η υπερβολική έκθεση στον ήλιο.

 

Η Μελανίνη είναι η αιτία

Είναι εκείνη η χρωστική πρωτεΐνη που χαρίζει στην επιδερμίδα μας το όμορφο σοκολατένιο χρώμα. Παράγεται από τα μελανοκύτταρα, τα οποία ενεργοποιούνται με την ηλιακή ακτινοβολία με  στόχο να  σε προστατεύσουν από το έγκαυμα. Όμως, όταν παράγεται υπερβολική ποσότητα μελανίνης, συσσωρεύεται κατά τόπους στην επιδερμίδα σχηματίζοντας τις γνωστές κηλίδες,  που ακόμα και η χρήση αντηλιακών δεν αρκεί να τις εμποδίσει να εμφανιστούν.

 

Διατροφή και αντιοξειδωτικά εναντίων κηλίδων

Μπορεί το ανθρώπινο σώμα να αποτελεί το τελειότερο επί γης εργοστάσιο, παρόλα αυτά δεν… παράγει όλα όσα χρειαζόμαστε. Στη λίστα αυτή ανήκουν και τα αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούμε να λαμβάνουμε μόνο από τις τροφές, των οποίων η σπουδαιότητα στην υγεία και την ομορφιά μας ίσως δεν έχει ακόμα γίνει απόλυτα αντιληπτή. Τα αντιοξειδωτικά, όμως, είναι εκείνα που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, τα μόρια δηλαδή που επιτίθενται στο DNA των κυττάρων μας επιφέροντας την πρόωρη γήρανση.

 

 

Προς τέρψη και ομορφιά

Για να είσαι σε φόρμα και να λάμπει η επιδερμίδα σου από υγεία και ομορφιά μάθε… απ’ έξω τη λίστα με τις αντιοξειδωτικές τροφές:

  • Φρούτα και λαχανικά που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη C και τα καροτενοειδή που λατρεύουν την επιδερμίδα σου και φροντίζουν ώστε να έχεις σφριγηλό και ελαστικό δέρμα, ενώ είναι και οι μεγαλύτεροι εχθροί των ελεύθερων ριζών. Επένδυσε στην αντιοξειδωτική δύναμη που έχουν τα  πορτοκάλια, τα λεμόνια, το μάνγκο, οι κλημεντίνες, τα βατόμουρα, τα φραγκοστάφυλα, τα μύρτιλλα, τα ακτινίδια, ο μαϊντανός, οι κόκκινες και πράσινες πιπεριές, το μπρόκολο, τα ραδίκια, τα καρότα, το λάχανο, τα σπαράγγια.
  • Φτιάξε κρύες λαχταριστές σαλάτες και πρόσθεσε τα πλούσια σε ψευδάργυρο ρεβίθια ή φακές και δημιούργησε απολαυστικές σάλτσες με ελαιόλαδο που είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε, δημιουργώντας το βαρύ πυροβολικό ενάντια στις ελεύθερες ρίζες.
  • Και οι ξηροί καρποί, κατά προτίμηση ανάλατοι, αποδεικνύονται πρώτης τάξης αντιοξειδωτικοί πολεμιστές ενάντια στις ελεύθερες ρίζες, χάρη στα φλαβονοειδή και το μαγνήσιο που περιέχουν. Επιστράτευσε τη δύναμη που έχουν τα φιστίκια, τα φουντούκια, τα αμύγδαλα και χαμένη δε θα βγεις.
  • Αντιοξειδωτική δράση έχουν και τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία οφείλεις να ξέρεις ότι αποτελούν μέρος της κυτταρικής μεμβράνης και συμβάλλουν στην ενίσχυση των στρωμάτων λιπιδίων βοηθώντας στην καλή ενυδάτωση. Τώρα που είναι καλοκαίρι απόλαυσε ένα πλούσιο αντιοξειδωτικό γεύμα με ‘’λιπαρά’’ ψάρια όπως σολομός, σκουμπρί ή θαλασσινά με μία δροσερή σαλάτα.
  • Αλήθεια, ξέρεις ότι τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά ‘’κρύβονται’’ στη φλούδα φρούτων και λαχανικών τα οποία μπορείς να φας... ως έχουν; Βάλε, λοιπόν, στο καλοκαιρινό-αντιοξειδωτικό μενού σου τα ροδάκινα, τα δαμάσκηνα, τα μήλα, τα βερίκοκα, το αγγούρι, τη μελιτζάνα, το κολοκύθι, την πατάτα.

 

 

 

Προς αποφυγήν

Απαγορευτικά τρόφιμα που μπορούν να αφήσουν τα σημάδια τους στην επιδερμίδα σου, δηλαδή κηλίδες, είναι τα αλλαντικά και το επεξεργασμένο κρέας.  Επίσης, προϊόντα  που παρασκευάζονται με λευκό αλεύρι όπως μπισκότα, κέικ, ζυμαρικά, ψωμί, τα οποία όμως μπορείς να τα απολαμβάνεις στην ολικής άλεσης εκδοχή τους. Γενικά οι επεξεργασμένες τροφές περιέχουν απαγορευτικές ποσότητες ζάχαρης, αλατιού πρόσθετων και συντηρητικών που βλάπτουν το δέρμα σου.

 

Βιταμίνη C, πολυδύναμη και το καλοκαίρι

Καιρός να αναθεωρήσεις την άποψή σου για τη βιταμίνη C και να μην την περιορίσεις στη  χειμωνιάτικη δράση της. Αξιοποίησε όλα τα οφέλη τής πιο διαχρονικής, και πλέον, καλοκαιρινής  βιταμίνης C που η Power Health σου προσφέρει στην πιο ανάλαφρη και καθαρή μορφή, με γλυκαντικό από το φυτό στέβια! Ακόμα πιο φυσική, απόλαυσε την πλούσια γεύση της με δροσερό νερό. Η μόνη σε αναβράζουσα μορφή με στέβια!

 

VITAMIN E η βιταμίνη της ομορφιάς στην πιο Platinum μορφή της

Αποτελεί μία από τις πλέον πολύτιμες βιταμίνες ομορφιάς και ένας από τους πιο δυνατούς συμμάχους κατά της γήρανσης, χάρη στις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες που προστατεύει τα κύτταρα του οργανισμού. Επιβραδύνει τα σημάδια φθοράς του χρόνου και συμβάλλει στη διατήρηση των υγιών ιστών τής επιδερμίδας. Οι εξαιρετικές ιδιότητες της βιταμίνης Ε αξιοποιούνται με τον καλύτερο τρόπο στο συμπλήρωμα διατροφής Vitamin Ε 400iu της σειράς Platinum Range. Προσφέρει τη βιταμίνη Ε στην ιδανική της μορφή, είναι υψηλής δραστικότητας και μέγιστης καθαρότητας 98% σε dl-alpha τοκοφερόλη, ελεύθερη βαρέων μετάλλων σε μαλακή κάψουλα για να απορροφάται πιο εύκολα.