Τα σημάδια της κακής διάθεσης είναι λίγο πολύ γνωστά σε όλους. Μήπως τελευταία νιώθετε την κούραση να σας έχει καταβάλλει; Αρρωσταίνετε πιο συχνά ή γενικά το μόνο που θέλετε είναι να μην σηκωθείτε καθόλου από το κρεβάτι;

Καιρός λοιπόν βελτιώσετε την κακή σας διάθεση μέσω του ανοσοποιητικού συστήματος!

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι το πολύπλοκο δίκτυο ενός οργανισμού που ρόλος του είναι να αμύνεται απέναντι σε επιβλαβείς παράγοντες, όπως βακτήρια, ιούς και επικίνδυνες χημικές ουσίες.

 

Βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και τελικά μας επηρεάζουν και στην διάθεση:

  • Το κάπνισμα
  • Η διατροφή[1]
  • Η έλλειψη ύπνου[2]
  • Το υπερβολικό βάρος
  • Η καθιστική ζωή
  • Η αποφυγή του ήλιου

 

Μια ισορροπημένη διατροφή αποτελεί το Α και το Ω για ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα που οδηγεί και σε ανεβασμένη διάθεση, για αυτό το λόγο θα πρέπει να καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που ενισχύουν την καλή λειτουργία του οργανισμού. Οι κατευθυντήριες γραμμές διατροφής για τους Αμερικανούς προτείνουν την κατανάλωση τουλάχιστον 4,5 κουπών λαχανικών και φρούτων ημερησίως. [3]

 

Κακή διάθεση και διατροφή

 

Βιταμίνη C: Βρίσκεται στα πορτοκάλια, λεμόνια, κόκκινες και πράσινες πιπεριές, φράουλες, μπρόκολο και δρα κατά των ιώσεων.

 

frouta pou periexoun vitamini c

Ω-3 λιπαρά οξέα: Βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια (σολομός, σαρδέλα, σκουμπρί, κολιός, πέστροφα), καθώς και στους ξηρούς καρπούς (φυστίκια, σησαμέλαιο, λιναρόσπορο) και συμβάλλουν στην τόνωση του οργανισμού, στην καλή λειτουργία της καρδιάς[5], της όρασης[4], των οστών και του εγκεφάλου.

 

Βιταμίνη Ε: Βρίσκεται στους ξηρούς καρπούς, το ελαιόλαδο, τα σκουρόχρωμα φυλλώδη λαχανικά, έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και προλαμβάνει την καταστροφή των κυττάρων.

 

Βιταμίνη Α: Βρίσκεται στο ψάρι, το αυγό, το συκώτι και τα γαλακτοκομικά, αλλά και ως προβιταμίνη Α (β-καροτένιο ή άλλα καροτενοειδή) από φυτικής προελεύσεως τρόφιμα. Παίζει βασικό ρόλο στη διατήρηση υγιούς όρασης αλλά και στην ανάπτυξη-ακεραιότητα των κυττάρων στους διάφορους ιστούς του σώματος.

 

karota pou periexoun vitamini a

Ιχνοστοιχεία: Ψευδάργυρος (οστρακοειδή, κολοκυθόσποροι, συκώτι, μοσχάρι, όσπρια, καρύδια, αρνί) και σελήνιο (ψάρια,  μαλάκια,  σιτηρά,  κρέας,  αυγά, φιστίκια,  ρύζι και  ηλιόσποροι) που βοηθούν στην καλή απορρόφηση και δράση των βιταμινών.

 

Επίσης, το μέλι διαθέτει αντιβακτηριακές ιδιότητες και δρα ενάντια στα κρυολογήματα, τη γρίπη και τον πονόλαιμο[6]. Το σκόρδο περιέχει αλισίνη και δρα ενάντια των μυκήτων και βακτηριδίων[7]. Τέλος, τα προβιοτικά που βρίσκονται στο γάλα το γιαούρτι και το κεφίρ εφοδιάζουν με ευεργετικά βακτηρίδια τον οργανισμό.

Επίσης, μπορούμε να καταναλώνουμε και διάφορα ροφήματα από βότανα που έχουν ευεργετικές ιδιότητες στον οργανισμό, όπως πράσινο τσάι, τσάι του βουνού, φασκόμηλο, εχινάκεια, γλυκόριζα, σιβηριανό ginseng, πρόπολη, σπιρουλίνα, αλόη κ.α.

Παράλληλα με μια ισορροπημένη διατροφή μπορούμε να λαμβάνουμε ενισχυτικά και την πολυβιταμίνη Multi-Multi extra της Power Health που αποτελεί ένα συνδυασμό με όλες τις βιταμίνες, τα απαραίτητα μέταλλα και ιχνοστοιχεία, καθώς και άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως το συνένζυμο Q10, το λυκοπένιο και το εκχύλισμα ροδιού για την έξτρα φροντίδα του οργανισμού μας.

 

Πηγές:
 

  1. Gleeson M, Nieman D, Pedersen B. Exercise, nutrition and immune function. J Sports Sci. 2004;22(1):115-125. doi:10.1080/0264041031000140590
  2. Besedovsky L, Lange T, Born J. Sleep and immune function. Pflugers Arch. 2012;463(1):121–137. doi:10.1007/s00424-011-1044-0
  3. 2015-2020 Dietary Guidelines | health.gov. Health.gov. https://health.gov/our-work/food-nutrition/2015-2020-dietary-guidelines/guidelines/. Published 2020. Accessed March 5, 2020.
  4. Merle BM e. Circulating omega-3 Fatty acids and neovascular age-related macular degeneration. - PubMed - NCBI. Ncbi.nlm.nih.gov. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24557349. Published 2020. Accessed March 5, 2020.
  5. Peter S, Chopra S, Jacob JJ. A fish a day, keeps the cardiologist away! - A review of the effect of omega-3 fatty acids in the cardiovascular system. Indian J Endocrinol Metab. 2013;17(3):422–429. doi:10.4103/2230-8210.111630
  6. Goldman RD. Honey for treatment of cough in children. Can Fam Physician. 2014;60(12):1107–1110.
  7. P J. Preventing the common cold with a garlic supplement: a double-blind, placebo-controlled survey. - PubMed - NCBI. Ncbi.nlm.nih.gov. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11697022. Published 2020. Accessed March 5, 2020.