Τα βακτήρια που αποικούν στο έντερό μας, επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ισορροπία του οργανισμού μας ,την υγεία μας καθώς και την ποιότητα της ζωής μας. Το υπερβολικό στρες και η κακή διατροφή στις μέρες μας μπορεί να διαταράξει «το μικροβίωμα» και να καταστήσει τον οργανισμό μας ευάλωτο τόσο σε παθογόνα και σε εξωτερικούς εισβολείς.

Πως μπορούμε να διατηρήσουμε την ισορροπία μεταξύ καλών και κακών βακτηρίων;

Η ισορροπία μπορεί να επιτευχθεί με τη λήψη συμβιωτικών. Τα συμβιωτικά  είναι λειτουργικά  τρόφιμα που συνδυάζουν τα πλεονεκτήματα των προβιοτικών και πρεβιοτικών στοιχείων εξισορροπώντας την εντερική μας χλωρίδα. Τα προβιοτικά είναι ειδικές καλλιέργειες «καλών βακτηρίων» που αποκαθιστούν την υγεία και την ζωτικότητα του οργανισμού. Από την άλλη τα πρεβιοτικά είναι διατροφικά συστατικά που δρουν ευεργετικά στην κινητικότητα του εντέρου και είναι η τροφή των «καλών βακτηρίων» στο γαστρεντερικό σύστημα.

Ποια είναι τα οφέλη που προσφέρουν στον οργανισμό μας τα προβιοτικά;

  • Αποτρέπουν την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών.
  • Βοηθούν στην παραγωγή ενέργειας ,στην σύνθεση βιταμινών καθώς και στην καλή αφομοίωση θρεπτικών ουσιών.
  • Εξισορροπούν την εντερική χλωρίδα μετά τη λήψη αντιβίωσης.
  • Ενισχύουν τον μεταβολισμό των φυτικών ινών, βοηθώντας στην αποβολή περιττών ουσιών και στον έλεγχο του βάρους.
  • Προλαμβάνουν δερματικές παθήσεις (ακμή) και μειώνουν την εκδήλωση αλλεργιών.

Η καλή υγεία μας ξεκινάει από το έντερό μας που δικαίως αποκαλείται ως «δεύτερος εγκέφαλός μας».

Για να διασφαλίσουμε την ομοιόσταση στην εντερική χλωρίδα μας μπορούμε να επιλέξουμε το κατάλληλο συμβιωτικό που θα μας παρέχει τον επαρκή αριθμό φιλικών βακτηρίων που χρειαζόμαστε.