Η ανάγκη για σωστή θωράκιση του οργανισμού

Ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται ένα υγιές και δυνατό ανοσοποιητικό για να προστατευτεί από παθογόνους μικροοργανισμούς που προκαλούν ιώσεις και λοιμώξεις, ειδικά τους χειμερινούς μήνες.

Η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για την πρόληψη όλων των λοιμώξεων. Στη σύγχρονη εποχή, δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι καταφεύγουν σε εύκολες λύσεις διατροφής όπως τα σνακ και το fast food, παραλείποντας φρούτα και λαχανικά με συνέπεια να υπολειτουργεί και το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Τα συμπληρώματα διατροφής έρχονται να αναπληρώσουν αυτό το κενό δεδομένου του σύγχρονου τρόπου ζωής που χαρακτηρίζεται από έντονο ρυθμό, άγχος, πίεση χρόνου και άστατο ωράριο. 

Ένα συστατικό που βοηθάει πάρα πολύ το ανοσοποιητικό σύστημα και όχι μόνο, είναι η πρόπολη. Η πρόπολη έχει χαρακτηριστεί ως αντιβιοτικό της φύσης και περιέχει πολλές ενώσεις όπως βιταμίνες, μέταλλα, αμινοξέα και φλαβονοειδή τα οποία ευθύνονται για όλες τις ευεργετικές ιδιότητές της. Έχει χρησιμοποιηθεί ανά τους αιώνες σαν λαϊκό φάρμακο. Κάτι ακόμα σημαντικό είναι η αναγνώριση της πρόπολης κατά τον 16ο αιώνα στην Αγγλία σαν επίσημο φάρμακο. 

Ποιές είναι η ιδιότητες της πρόπολης;

Οι ιδιότητες της πρόπολης είναι οι παρακάτω:

  • Αντιφλεγμονώδεις
  • Αντιοξειδωτικές
  • Αντιμικροβιακές
  • Αντιβιοτικές
  • Αντιμυκητιασιακές
  • Αντιικές

Τι είναι η πρόπολη;

Ουσιαστικά, η πρόπολη είναι μια ρητίνη που συλλέγουν οι μέλισσες από το φλοιό των φυτών για την στεγανοποίηση και την απολύμανση της κυψέλης. Ο τρόπος χρήσης της πρόπολης από τις μέλισσες είναι διπλός: και για να σφραγίζουν ρωγμές της κυψέλης αλλά και για να αποστειρώσουν το εσωτερικό της.

Η πρόπολη είναι χρήσιμη στην κάλυψη πτωμάτων μικρών ζώων που έχουν εισβάλει στην κυψέλη και τα έχουν θανατώσει οι μέλισσες. Έτσι, αποφεύγεται η σήψη και η δημιουργία μολύνσεων μέσα στην κυψέλη. 

Η χημική σύσταση της πρόπολης είναι πραγματικά πολύ ιδιαίτερη και την κάνει τόσο ξεχωριστή και ευεργετική. Η πρόπολη περιέχει πάνω από 300 χημικές ουσίες, με τις κυριότερες να είναι τα φλαβονοειδή, τα τερπένια και οι φαινολικές ενώσεις. Το μοναδικό αυτό προϊόν της φύσης περιέχει αιθέρια έλαια, ρητίνη, σάκχαρα, αρωματικές ουσίες, κερί, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. 

Η πρόπολη είναι ένα θεραπευτικό εργαλείο που είναι σύμμαχος της υγείας του ανθρώπου από την αρχαιότητα. Η δράση της πρόπολης είναι ενάντια στους παθογόνους μικροοργανισμούς, μύκητες, βακτήρια και ιούς, ενώ έχει και δράση κατά των φλεγμονών. Σε αντίθεση με τα κλασικά, συμβατικά αντιβιοτικά που καταστρέφουν όλα τα βακτήρια του οργανισμού, η πρόπολη σκοτώνει μόνο τα παθογόνα. Έτσι τα ωφέλιμα βακτήρια διατηρούνται ζωντανά και ο οργανισμός δεν αποκτά ανοχή στην πρόπολη, σε αντίθεση με τα αντιβιοτικά. Χάρη στα φλαβονοειδή που περιέχει, η πρόπολη έχει εξαιρετική δράση κατά των ιών ενώ ταυτόχρονα ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. 

Επιπλέον η πρόπολη είναι ιδανική για ξηρό βήχα, για λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, για ακμή και δερματίτιδες όπως και για επούλωση πληγών. Επίσης, είναι χρήσιμη σε άφθες, ουλίτιδα, στοματίτιδα, έρπη και φαρυγγίτιδα

Συμπερασματικά, η πρόπολη είναι ένα μαγικό φυσικό συστατικό, κατάλληλο για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, η οποία έχει δράση κατά των παθογόνων μικροοργανισμών. Υπάρχει πληθώρα σκευασμάτων από βάμμα μέχρι μασώμενες ταμπλέτες και δισκία ώστε όλοι να λάβουν τα οφέλη της πρόπολης.