Η περίοδος της εμμηνόπαυσης είναι μια σχετικά δύσκολη περίοδος για τη γυναίκα, μιας και επηρεάζεται σωματικά και ψυχικά. Η ηλικία που συνήθως παρουσιάζεται η εμμηνόπαυση είναι στις ηλικίες ανάμεσα από 45 και 55 χρονών [1].

 

Εμμηνόπαυση και Συμπτώματα

 

Κάποια από τα ενοχλητικά συμπτώματα που παρουσιάζονται είναι οι :

  • Εξάψεις
  • έντονη εφίδρωση
  • εκνευρισμός και νεύρα
  • μειωμένη σεξουαλική επιθυμία
  • αύξηση σωματικού βάρους
  • μειωμένη ενεργητικότητα.

Επιπλέον, αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, οστεοπόρωσης, σακχαρώδους διαβήτη κ.α.

 

Πώς μπορούμε όμως να κάνουμε πιο ήπια τη διαδικασία της εμμηνόπαυσης σε αυτό το μεταβατικό στάδιο;

 

Καταρχάς, δεν πρέπει να αφήνουμε το σώμα μας να τεμπελιάζει. Η τακτική άσκηση κρίνεται απαραίτητη [2], μιας και βοηθά στη διατήρηση του βάρους, αλλά την καλή υγεία των οστών. Επίσης, απαραίτητη κρίνεται η διακοπή του καπνίσματος, καθώς συνδέεται άμεσα με την οστεοπόρωση.

Επιπλέον, θα πρέπει να περιοριστεί κατά πολύ η κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης [3]. Σχετικά με την κατανάλωση τροφίμων, καλό είναι να αποφεύγονται τα πολύ πικάντικα, μιας και επιδεινώνουν τις εξάψεις, καθώς και τα «γρήγορα» φαγητά τα οποία προάγουν την αύξηση του σωματικού βάρους.

Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να γίνεται τακτικός καρδιολογικός ιατρικός έλεγχος για να ελέγχεται η αρτηριακή πίεση.

Εμμηνόπαυση και μητρικό ρολόι

 

Εμμηνόπαυση και διατροφή

 

Η σωστή διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο [2] , καθώς βοηθά στην πρόληψη αλλά και τη θεραπεία των προβλημάτων υγείας.

Σχετικά με την απώλεια οστικής πυκνότητας κρίνεται απαραίτητη η υψηλή πρόσληψη ασβεστίου, το οποία βρίσκεται άφθονο στα γαλακτοκομικά , το μπρόκολο, τα αμύγδαλα και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Επίσης, απαραίτητη θεωρείται και η βιταμίνη D η οποία συναντάται στο μουρουνέλαιο, το αυγό και το σολομό. Το κάλιο και το μαγνήσιο είναι εξίσου σημαντικά και τα βρίσκουμε στα πορτοκάλια, τις μπανάνες, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα ψάρια και τους ξηρούς καρπούς.

 

Όλες αυτές τις βιταμίνες εκτός από τις τροφές τις βρίσκουμε και στο Calcium Plus της Power Health, ένα συμπλήρωμα διατροφής με ασβέστιο, μαγνήσιο και βιταμίνη D.

 

Το Calcium Plus της σειράς Classics Platinum Range περιέχει μια ειδική σύνθεση που εγγυάται τη μέγιστη δυνατή απορρόφηση του ασβεστίου, γιατί συνδυάζεται με τους δύο βασικότερους παράγοντες απορρόφησής του: την παρουσία της βιταμίνης D στη βιοδιαθέσιμη μορφή της D3–χοληκαλσιφερόλη- και του μαγνησίου.

Αυτή η σύνθεση είναι απόλυτα αξιοποιήσιμη από τον οργανισμό μας και διασφαλίζει την ουσιαστική κάλυψη των ελλείψεων του ασβεστίου.

 

Πηγές

  1. Menopause: Overview". Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development. 28 June 2013. Archived from the original on 2 April 2015. Retrieved Feb 07, 2020
  2. Hickey, Martha; Szabo, Rebecca A; Hunter, Myra S (23 November 2017). "Non-hormonal treatments for menopausal symptoms".  Retrieved Feb 07, 2020
  3. National Institute on Aging. (2011). Menopause: Time for a change. Retrieved Feb 07, 2020