Τι είναι ο ψευδάργυρος;

Ο ψευδάργυρος είναι ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο για τον οργανισμό, καθώς αποτελεί βασικό συστατικό για περισσότερα από 150 ένζυμα.

Παίζει πρωτεύοντα ρόλο στη διαδικασία της πρωτεϊνοσύνθεσης και λόγω αυτής της ιδιότητάς του εμφανίζει μεγάλο εύρος ενδείξεων.

Συμβάλλει στην επούλωση εσωτερικών και εξωτερικών πληγών, στην ενίσχυση της γονιμότητας, στην ομαλή ανάπτυξη, στη διατήρηση της υγείας της όρασης και του προστάτη καθώς και στην παραγωγή κολλαγόνου.  Βοηθάει στην υγεία του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών καθώς και των οστών.

Η συνιστώμενη ημερήσια δόση του ψευδαργύρου είναι 11mg για τον άνδρα και 8 mg για τις γυναίκες. 

Πηγές ψευδαργύρου:

  • Τα αυγά
  • Το κόκκινο κρέας
  • Τα πουλερικά 
  • Τα θαλασσινά (κυρίως τα στρείδια)
  • Τα όσπρια και τα δημητριακά
  • To σπανάκι και τα σπαράγγια  

Τα οφέλη του Ψευδάργυρου στο ανοσοποιητικό 

Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, συμμετέχοντας σε πλήθος λειτουργιών του συστήματος αυτού, όπως τα Τ- λεμφοκύτταρα. Πολλές μελέτες σε ζώα και λιγότερες σε ανθρώπους έδειξαν ότι η ανεπάρκεια ψευδαργύρου δρα κατασταλτικά στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Ανωμαλίες οφειλόμενες σε ανεπάρκεια ψευδαργύρου, όπως μειωμένη παραγωγή αντισωμάτων, έδειξαν, ότι μπορούν να αναστραφούν με τη χορήγηση συμπληρωμάτων ψευδαργύρου. 

Ψευδάργυρος και κρυολόγημα

Τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι η επάρκεια του οργανισμού σε ψευδάργυρο θωρακίζουν τον οργανισμό από τις ιογενείς λοιμώξεις συμπεριλαμβανόμενου του κορονοϊού.

Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, λαμβάνοντας παστίλιες ψευδαργύρου κάθε δύο ώρες, από τη στιγμή που θα εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα ενός κρυολογήματος, μειώνεται η διάρκεια του από 8-10 σε 4 περίπου μέρες, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις όλα τα συμπτώματα του κρυολογήματος εξαφανίστηκαν μέσα σε 12- 24 ώρες.

Εάν οι παστίλιες ληφθούν τη δεύτερη ημέρα από την έναρξη του κρυολογήματος τα αποτελέσματα είναι πάλι σημαντικά αλλά σαφώς μικρότερα. 

Ψευδάργυρος και Covid-19

Πληθώρα μελετών σε πανελλαδικό και παγκόσμιο επίπεδο δείχνουν συσχέτιση μεταξύ του ψευδάργυρου και της νόσησης από κορονοϊό. Μελέτη στην Ισπανία δείχνει ότι ασθενείς με κορονοϊό που χρειάστηκαν νοσηλεία και είχαν χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου είχαν χειρότερη πορεία συγκριτικά με όσους είχαν πιο ανεβασμένα επίπεδα αυτού του ιχνοστοιχείου.

Και αυτό επιβεβαιώθηκε και από τα υψηλά επίπεδα φλεγμονής στην εξέλιξη της νόσου που είχαν οι ασθενείς με χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου. Επίσης, στην ίδια μελέτη, ασθενείς που κατέληξαν από covid-19 είχαν πολύ χαμηλότερα επίπεδα ψευδαργύρου σε σχέση με αυτούς που επέζησαν.

Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι τα χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου μπορεί να θεωρηθούν παράγοντας κινδύνου για εμφάνιση πνευμονίας αφού η έλλειψη κάνει τον οργανισμό πιο επιρρεπή σε μολυσματικούς παράγοντες. 

Επιπλέον, η δράση του ψευδαργύρου κατά των ιών φαίνεται ότι έχει δράση τόσο προληπτική όσο και ανοσοενισχυτική στη θεραπεία αφού κάποιος νοσήσει. 
Να θυμάστε ότι η επάρκεια ψευδαργύρου μπορεί να μειώσει την πιθανότητα λοιμώξεων του αναπνευστικού όπως η πνευμονία αλλά και να προστατεύσει από πιθανές επιπλοκές. 

Συμπερασματικά:

Μια υγιεινή διατροφή και ένας ισορροπημένος τρόπος ζωής υποστηρίζει πλήρως το ανοσοποιητικό σας σύστημα και σε συνδυασμό με τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής θα δώσετε μια ώθηση στην υποστήριξη της υγείας σας. Τέτοια συμπληρώματα είναι και τα συμπληρώματα με ψευδάργυρο που θα θωρακίσουν τον οργανισμό σας από λοιμώξεις και ανεπιθύμητους μικροοργανισμούς