Πριν από τον 20ό αιώνα, το πολύ λευκό, δέρμα με ορατές τις φλέβες ήταν σημάδι αριστοκρατικής καταγωγής - εξού και η λέξη «γαλαζοαίματος». Με τίμημα την ίδια τους τη ζωή, οι γυναίκες ακολουθούσαν αυτήν την τάση, χρησιμοποιώντας καλλυντικά με μόλυβδο, που έβαφαν την επιδερμίδα τους κατάλευκη σαν μάρμαρο. Ακόμα και βασίλισσες έπεφταν θύματα των καιρών, όπως η Ελισάβετ Α΄ της Αγγλίας. Το ηλιοκαμένο χρώμα ήταν δείγμα ταπεινής καταγωγής, αφού υποδήλωνε τη χειρωνακτική εργασία. Ώσπου, τη δεκαετία του 1920, η Coco Chanel πήγε στη γαλλική Ριβιέρα για διακοπές και έκανε μόδα το μαυρισμένο δέρμα. Η ειρωνεία είναι ότι οι γυναίκες έπεσαν για άλλη μια φορά θύματα της μόδας, προκαλώντας σοβαρές βλάβες στο δέρμα τους εξαιτίας της έλλειψης προστασίας ή των υπερβολών. Τον 21ο αιώνα, η νέα τάση θέλει το δέρμα μας πρωτίστως υγιές και φυσικά μαυρισμένο. 

Ηλιακή ακτινοβολία: Τι γνωρίζετε γι’ αυτήν; 
To όνομα UV είναι συντομογραφία της αγγλικής λέξης «ultraviolet», που σημαίνει υπεριώδης (ακτινοβολία). Ανάλογα με το μήκος κύματος και την ενέργειά της, χωρίζεται σε 3 κατηγορίες: 

UVA: Λειτουργεί ύπουλα, γιατί διεισδύει στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας, προκαλώντας φωτογήρανση. Ως ένα βαθμό συνδέεται με την καρκινογένεση. 

UVB: Λόγω της μεγαλύτερης ενέργειας που εκπέμπει, προκαλεί ηλιακό έγκαυμα, βλάβες στο DNA των κυττάρων (μεταλλάξεις) και συνδέεται άμεσα με την καρκινογένεση. 

UVC: Θεωρείται κυτταροκτόνος και χρησιμοποιείται για την αποστείρωση χώρων και εργαλείων. 

Ωστόσο, ο ήλιος έχει και τα θετικά του, γι’ αυτό άλλωστε τον αποκαλούν ζωοδότη. Η κύρια ευεργετική δράση της ηλιακής ακτινοβολίας είναι η σύνθεση της βιταμίνης D, η οποία είναι απαραίτητη για υγιή, δυνατά οστά, και η θετική επίδραση στον ψυχισμό μας, αφού ενεργοποιεί τις ενδορφίνες, τις ορμόνες της ευτυχίας. Απολαύστε, λοιπόν, τον ήλιο με γνώμονα πάντα την προστασία και την ασφάλειά σας. 

Προστασία & πρακτικότητα 

Αν ασχολείστε με τα σπορ στην παραλία ή απλώς βαριέστε τη διαδικασία της επάλειψης του γαλακτώματος, δοκιμάστε τη μορφή σπρέι, που προσφέρει εύκολη και γρήγορη εφαρμογή. Εξελιγμένες αντλίες που δεν χρειάζονται ιδιαίτερη πίεση και ειδικά μπουκάλια που ψεκάζουν ακόμα και ανάποδα καλύπτουν «δύσκολα» σημεία, όπως η πλάτη. 

Προστασία & λάµψη 

Οι… ανυπόμονες που θέλουν να μαυρίσουν γρήγορα ας ψάξουν για αντιηλιακά που αναγράφουν στη συσκευασία τους τις φράσεις «fast tan optimizer» ή «tan activating». Πρόκειται για συμπλέγματα με φυτικά εκχυλίσματα, π.χ. από πορτοκάλι, άνθη πλουμέριας κ.ά., ή με πεπτίδια, τα οποία ενεργοποιούν την παραγωγή της μελανίνης, ώστε το δέρμα να χρειάζεται λιγότερο χρόνο για να μαυρίσει. Για να κολακεύσετε ή να κάνετε το μαύρισμά σας πιο λαμπερό, επιλέξτε συνθέσεις με ιριδίζοντα στοιχεία, π.χ. σκόνη από επιχρυσωμένα μαργαριτάρια, που αντανακλούν το φως. 

Προστασία & αντιγήρανση 

Οι συνθέσεις των αντιηλιακών αυτών εκτός από φίλτρα υψηλής προστασίας περιέχουν και ουσίες που συγκρατούν την υγρασία μέσα στο δέρμα, όπως είναι το υαλουρονικό οξύ, καθώς και ιχνοστοιχεία, μέταλλα, βιταμίνες που ενισχύουν την άμυνα του δέρματος και ενεργά φυτικά συμπλέγματα που δρουν κατά των δυσχρωμιών. Τα αποτελέσματά τους σε in vivo τεστ είναι εντυπωσιακά. Όχι μόνο προστατεύουν το δέρμα επαρκώς από τη φωτογήρανση, αλλά το διατηρούν και καλά ενυδατωμένο και ελαστικό. Συμπέρασμα: Τα νέα αντιηλιακά συναγωνίζονται μερικά από τα καλύτερα προϊόντα αντιγήρανσης. 

Προστασία & οικολογική συνείδηση 

Ξέρατε ότι η θαλάσσια λεβάντα, το καρυδέλαιο, το φυσικό φίλτρο οξείδιο του ψευδαργύρου προστατεύουν αποτελεσματικά από τις ακτίνες UVA και UVB και ότι η πρόπολη, η βιταμίνη Ε, το έγχυμα πράσινου τσαγιού και το λυκοπένιο είναι εξαιρετικά αντιοξειδωτικά και προστατεύουν από τη φωτογήρανση; Ακόμη, γνωρίζατε ότι το πλούσιο σε φλαβονοειδή πορτοκάλι επιταχύνει τη διαδικασία του μαυρίσματος; Όπως καταλαβαίνετε, μια σειρά από «πράσινα» αντιηλιακά χωρίς parabens, συντηρητικά, χρωστικές και άλλες χημικές ουσίες καλύπτουν κάθε ανάγκη σας και επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι η φύση είναι η μεγαλύτερη πηγή έμπνευσης της κοσμετολογίας. 

Πηγή: http://www.vita.gr/