Μιας και στις μέρες μας κυκλοφορούν άπειρα καλλυντικά με δραστικά συστατικά που δίνουν λύσεις σε όλα τα προβλήματα, καλό θα ήταν να έχουμε κάποιες βασικές γνώσεις των πιο γνωστών συστατικών.

Εδώ θα βρεις έναν οδηγό των συστατικών για να είσαι πάντα ενημερωμένη και φυσικά η διαδικασία επιλογής των προϊόντων να γίνεται παιχνιδάκι. Ας τα δούμε:

Νιασιναμίδη: είναι η βιταμίνη Β3 ή αλλιώς PP. Είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που βοηθάει στις δυσχρωμίες, στην ακμή μιας και έχει δράση σμηγματορρυθμιστική και επίσης έχει δράση κατά της φλεγμονής. Επιπλέον, έχει καταπραϋντική δράση και διατηρεί την ενυδάτωση της επιδερμίδας. Τέλος, επανορθώνει τον επιδερμιδικό φραγμό. 

Πεπτίδια: είναι μια πανίσχυρη ομάδα αντιγηραντικών συστατικών με αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα. Αποτελούν ενεργά συστατικά που ενισχύουν τις ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης. Είναι αλυσίδες αμινοξέων που πυροδοτούν την παραγωγή κολλαγόνου και έτσι επιβραδύνεται η διαδικασία γήρανσης. 

Ρετινοειδή: θα έχετε σίγουρα ακούσει την ρετινόλη σε κρέμες και ορούς αντιγήρανσης. Τα ρετινοειδή είναι μορφές της βιταμίνης Α που βοηθούν στη λείανση των ρυτίδων, τον αποχρωματισμό των πανάδων και των ουλών. Άρα μιλάμε για συστατικά άκρως αντιγηραντικά. Δεν θα πρέπει να ξεχνάς ένα βασικό κανόνα: όταν βάζεις στη ρουτίνα σου τη ρετινόλη πάντα θα φοράς αντηλιακό το πρωί

Βιταμίνη C: αυτό το συστατικό είναι απαραίτητο για μια τέλεια επιδερμίδα. Είναι το συστατικό που προσφέρει αντιοξειδωτική δράση. Προλαμβάνει την αποδόμηση του κολλαγόνου, τις φθορές του ήλιου και προσδίδει λάμψη στην επιδερμίδα. Η βιταμίνη C λοιπόν δεν είναι μόνο χρήσιμη σε κρυολόγημα και βήχα αλλά συμβάλλει συνολικά στη νεανική όψη και λάμψη της επιδερμίδας.

Υαλουρονικό οξύ: αυτό το συστατικό έχει μαγικές ιδιότητες γιατί συνδυάζει την ενυδάτωση με την αντιγήρανση. Είναι από τα πιο αποτελεσματικά δερματολογικά συστατικά. Σε καμία περίπτωση δεν είναι οξύ αλλά ένα μόριο σακχάρου που έχει την ικανότητα να έλκει το νερό και την υγρασία. Υπάρχει φυσιολογικά στην επιδερμίδα αλλά όσο μεγαλώνουμε αυτό αποδομείται και χάνεται. Στην αγορά κυκλοφορούν καλλυντικά πλούσια σε υαλουρονικό οξύ διαφορετικού μοριακού βάρους. Άρα είναι ένα συστατικό που προσφέρει εντατική ενυδάτωση και δρα ενάντια στα σημάδια γήρανσης. Να θυμάστε ότι μπορείτε να εντάξετε στα πρωτόκολλα καθημερινής περιποίησης καλλυντικά με βιταμίνη C και υαλουρονικό οξύ για βέλτιστα αποτελέσματα. 

AHA& BHA: τα οξέα είναι άλλη μία τάση στο σύγχρονο skincare. Πιο συγκεκριμένα, λέγονται αλφα και βητα υδροξιλικά οξέα τα οποία προέρχονται συνήθως από φρούτα ή είναι γενικότερα φυσικής προέλευσης και παίζουν ρόλο στην απολέπιση. Επίσης διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης ενώ έχουν θέση και στις θεραπείες ακμής. Τα ΑΗΑs δρουν στην επιφάνεια ενώ τα ΒΗΑs δρουν στο βάθος της επιδερμίδας. Αφήνουν το δέρμα λείο και πιο φωτεινό ενώ παίζουν ρόλο και στον αποχρωματισμό των χρωματικών κηλίδων.

Τα πιο γνωστά ΑΗΑ είναι το γαλακτικό οξύ, το μηλικό και το λακτικό. Ενώ από BHA, πιο γνωστός εκπρόσωπος είναι το σαλικυλικό οξύ. 

Αυτά είναι λοιπόν μερικά από τα συστατικά που θα βρεις στα περισσότερα προϊόντα περιποίησης, κρατήστε σημειώσεις και δώστε στην επιδερμίδα σας αυτό που θα την κάνει να λάμψει σε χρόνο ρεκόρ.