Τι είναι το ευαίσθητο δέρμα;

Περίπου το 70% των ανθρώπων αναφέρουν ότι έχουν ευαίσθητο δέρμα. Αυτό συμβαίνει κυρίως όταν το δέρμα έρθει σε επαφή με συγκεκριμένα συστατικά και συγκεκριμένα προϊόντα, με χημικές ουσίες και με ειδικές περιβαλλοντικές συνθήκες, όπως  πολλή ζέστη και πολύ κρύο. Επιπλέον, κάποιες δερματικές παθήσεις, όπως η ψωρίαση και το έκζεμα μπορούν να οδηγήσουν σε συμπτώματα που θυμίζουν ευαίσθητο δέρμα. Ανεξάρτητα από τί πυροδοτεί την ευαισθησία, σε κάθε περίπτωση μιλάμε για έναν αποδυναμωμένο επιδερμιδικό φραγμό. Ένας τέτοιος φραγμός αφήνει όλη την υγρασία να φύγει με αποτέλεσμα την εισβολή των ερεθιστικών παραγόντων στο δέρμα.

Ποια είναι τα συμπτώματα του ευαίσθητου δέρματος;

Το ευαίσθητο δέρμα είναι τύπος δέρματος και συνήθως το δέρμα είναι λεπτό και πιο ανοιχτόχρωμο. Τις περισσότερες φορές εκδηλώνει συμπτώματα όπως ερυθρότητα, κνησμό, αίσθημα καύσου και τσούξιμο. Άλλα πιθανά συμπτώματα είναι τα εξανθήματα, οι ξηρές περιοχές και οι κοκκινίλες. Αυτή η κατάσταση δέρματος αναφέρεται και στο πρόσωπο και στο σώμα.

Τι προκαλεί το ευαίσθητο δέρμα;

Το δέρμα μπορεί να αντιδράσει σε ποικίλους ερεθιστικούς παράγοντες. Μερικά από αυτά είναι τα προϊόντα φροντίδας με άρωμα, τα καυτά μπάνια μεγάλης διάρκειας, τα σκληρά και συνθετικά υφάσματα, τα σκληρά καθαριστικά και τα σαπούνια, τα πολύ ισχυρά απολεπιστικά προϊόντα, τα απορρυπαντικά ρούχων και τα οικιακά καθαριστικά. Ένας ακόμα ερεθιστικός παράγοντας είναι η υπερβολική έκθεση στον ήλιο.

Φροντίδα του ευαίσθητου δέρματος

Η φροντίδα του ευαίσθητου δέρματος δεν πρέπει  να είναι πολύπλοκη μιας και υπάρχουν συστατικά που βοηθούν να διατηρηθεί η άνεση του δέρματος. Όταν ψάχνετε προϊόντα για τη φροντίδα του ευαίσθητος δέρματος καλό είναι να διαβάζετε τις ετικέτες γιατί κάποια συστατικά που περιέχονται στις συνθέσεις είναι εξίσου σημαντικά με κάποια συστατικά που δεν περιέχονται. Επίσης θα πρέπει να προσέχετε μερικούς όρους όπως χωρίς άρωμα και μη ερεθιστικό. Υπάρχουν όμως και μερικά συστατικά που θα πρέπει να αποφεύγει ένα ευαίσθητο δέρμα και αυτά είναι:

  • Χρώματα και βαφές
  • Αρώματα
  • Χημικά και πολύ ισχυρά peeling
  • Αιθέρια έλαια

Ένας βασικός κανόνας που πρέπει να ακολουθεί η φροντίδα του ευαίσθητου δέρματος είναι το όσο λιγότερα τόσο καλύτερα. Η basic φροντίδα του ευαίσθητου δέρματος πρέπει να περιλαμβάνει ένα καθαριστικό, μια ενυδατική φροντίδα και σίγουρα αντηλιακή προστασία. Όσον αφορά τα προϊόντα μακιγιάζ, θα πρέπει να είναι κατάλληλα για ευαίσθητο δέρμα, ελεγμένα για τυχόν αλλεργίες και να είναι ωφέλιμα για το δέρμα παρά να το καταπονούν.

Επιπλέον, οι συνθέσεις θα πρέπει να είναι μινιλιμαστικές: όσο πιο λίγα τα συστατικά τόσο το καλύτερο. Είναι σημαντικό όταν χρησιμοποιείτε κάποιο προϊόν που σας προκαλεί αντίδραση, ερυθρότητα και κνησμό να διακόπτετε τη χρήση του άμεσα και να μην εκθέτετε το ερεθισμένο δέρμα στον ήλιο. Αν ο ερεθισμός δεν βελτιώνεται σε λίγες μέρες θα πρέπει άμεσα να επισκεφθείτε το δερματολόγο σας.

Και κλείνοντας, υιοθετήστε κάποιες από τις παρακάτω συμβουλές για βελτίωση της καθημερινότητάς σας με ένα ευαίσθητο δέρμα:

  • Αποφύγετε το πολύ ζεστό νερό και τα μεγάλης διάρκειας μπάνια
  • Πείτε όχι στα προϊόντα με άρωμα
  • Βάλτε στην ρουτίνα σας ήπια, καθημερινά καθαριστικά χωρίς σάπωνες
  • Αποφύγετε τα πολύ δραστικά peeling (μηχανικά και χημικά)
  • Κρατήστε το δέρμα σας ενυδατωμένο
  • Χρησιμοποιήστε προϊόντα που καταπραΰνουν τα συμπτώματα
  • Βάλτε το αντηλιακό στην καθημερινή σας ρουτίνα, χειμώνα- καλοκαίρι

 Με τις σωστές γνώσεις και τη σωστή καθοδήγηση το ευαίσθητο δέρμα δεν έχει τίποτα να φοβηθεί!