Τριχόπτωση.

Ένα από τα πιο κοινά προβλήματα που επηρεάζουν τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο είναι η τριχόπτωση.

  • Η τριχόπτωση επηρεάζει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες, αν και είναι γενικά πιο συχνή στους άνδρες.
  • Η εμφάνιση της τριχόπτωσης μπορεί να έχει μεγάλη επίδραση στην ψυχολογία ενός ανθρώπου και πολλές φορές η απώλεια μαλλιών οδηγεί σε απώλεια αυτοπεποίθησης.
  • Για να μπορέσετε να βρείτε την κατάλληλη θεραπεία, η οποία θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας, είναι σημαντικό να διαχωρίσετε τους μύθους από την αλήθεια και να κατανοήσετε τα διάφορα είδη τριχόπτωσης.

Η τριχόπτωση επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τους άνδρες, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν εμφανίζεται αρκετά συχνά και στις γυναίκες. Η πιο κοινή μορφή τριχόπτωσης είναι γνωστή ως αντιδραστική τριχόπτωση, η οποία ξεκινάει κατά τους φθινοπωρινούς μήνες (Σεπτέμβριο – Οκτώβριο) με τη σταδιακή αραίωση των μαλλιών και διαρκεί μέγιστα 3 μήνες και συνήθως οφείλεται στο έντονο στρες,  σε κάποια δίαιτα, κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ή και του θηλασμού.

  • Η πιο ακραία μορφή είναι η χρόνια τριχόπτωση, η οποία είναι μια μόνιμη κατάσταση και είναι μια φυσική παρενέργεια της τρίτης ηλικίας, ωστόσο μερικοί άνδρες μπορεί να εμφανίσουν απώλεια μαλλιών ήδη από την έναρξη της εφηβείας.

Αιτίες της τριχόπτωσης.

  • Μια δημοφιλής πεποίθηση αναφέρει ότι η τριχόπτωση κληρονομείται από τη μητρική πλευρά αλλά οι πιθανότητες να κληρονομηθεί αυτό το χαρακτηριστικό είναι 50%.
  • Οι μύθοι που σχετίζονται με την τριχόπτωση και ακούγονται κατά καιρούς όπως η συχνή χρήση καπέλων κλπ. είναι πολλοί, ωστόσο είναι μύθοι και τίποτα περισσότερο.

Οι πραγματικές αιτίες για την τριχόπτωση είναι ποικίλες - έκθεση σε χημικές ουσίες, θεραπείες όπως η χημειοθεραπεία είναι γνωστό ότι οδηγούν σε απώλεια μαλλιών.

  • Ένας άλλος παράγοντας είναι το αδικαιολόγητο άγχος, συναισθηματικό ή άλλο, ακόμα και η κατάθλιψη. Ορισμένες ασθένειες προκαλούν επίσης απώλεια μαλλιών ως σύμπτωμα. Τα ογκίδια και τα διάφορα είδη αποφύσεων του δέρματος έχουν επίσης ως αποτέλεσμα την απώλεια μαλλιών. Μια άλλη πολύ σημαντική αιτία είναι η ανθυγιεινή διατροφή και ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής. Έχει αποδειχθεί ότι ο καθιστικός τρόπος ζωής σε συνδυασμό με μια δίαιτα που είναι υψηλή σε λίπη οδηγεί τις περισσότερες φορές σε πρόωρη απώλεια μαλλιών.
  • Ίσως, λόγω του γεγονότος ότι η τριχόπτωση είναι ένα τόσο κοινό πρόβλημα, υπάρχει μια σειρά από θεραπείες που κυκλοφορούν στην αγορά εδώ και χρόνια και βοηθούν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της.

Γίνεται επίσης πολλή έρευνα με τη χρήση κλωνοποίησης βλαστοκυττάρων προκειμένου να προκληθεί πολλαπλασιασμός των μαλλιών. Αυτό, ωστόσο, βρίσκεται ακόμα στα στάδια δοκιμής, αλλά αποδεικνύει ότι πολλές εξελίξεις γίνονται σήμερα στον τομέα της θεραπείας της τριχόπτωσης.

Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία, συνεπώς είναι σημαντικό να φροντίζετε τα μαλλιά σας και να τα διατηρείτε όσο το δυνατόν πιο υγιή.

  • Αυτό περιλαμβάνει τον συνδυασμό μιας ισορροπημένης διατροφής και ενός προγράμματος άσκησης το οποίο θα εστιάζει στην έντονη αερόβια δραστηριότητα σε καθημερινή βάση.
  • Είναι επίσης σημαντικό να καθαρίζετε και να θρέφετε το τριχωτό της κεφαλής και τα μαλλιά σε τακτική βάση.
  • Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι μπορεί να χρειάζονται πιο άμεσες μεθόδους για να αντιμετωπίσουν την τριχόπτωση.

Υπάρχουν πολλά προϊόντα διαθέσιμα στην αγορά σήμερα, αλλά πριν δοκιμάσετε κάποιο από αυτά, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς πρέπει να προσεγγίσετε οποιαδήποτε θεραπεία τριχόπτωσης.

  • Πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε θεραπεία για την τριχόπτωση, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ακόμη και αν μια θεραπεία είναι επιτυχής, μπορεί να περάσει αρκετός χρόνος μέχρι να φανούν τα πρώτα ορατά αποτελέσματα.

Για να ελαχιστοποιήσετε τον αριθμό των λαθών που θα μπορούσαν να επηρεάσουν μια επιτυχημένη περιποίηση μαλλιών και να διασφαλίσετε την επιτυχία της, είναι χρήσιμο να θυμάστε τις τρεις αρχές της περιποίησης μαλλιών.

  1. Η πρώτη αφορά τις θεραπείες. Χρησιμοποιείτε πάντα θεραπείες που είναι εγκεκριμένες και αποδεδειγμένα αποτελεσματικές.
  2. Το δεύτερο είναι οι φωτογραφίες - τραβήξτε φωτογραφίες σε διάφορα στάδια της θεραπείας για να δείτε την αποτελεσματικότητα της.
  3. Η τελευταία είναι ίσως η πιο σημαντική και αυτή είναι η υπομονή. Καμία θεραπεία μαλλιών δεν θα δώσει αποτελέσματα μέσα σε μια νύχτα - μπορεί να χρειαστούν έως και έξι μήνες για να αρχίσει να λειτουργεί η θεραπεία και σχεδόν δύο χρόνια για να φανούν τα μέγιστα αποτελέσματα. Είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι η τριχοφυΐα εμφανίζεται σε κύκλους και αυτό με τη σειρά του θα επηρεάσει το χρόνο κατά τον οποίο μια θεραπεία μαλλιών θα αρχίσει να δείχνει αποτελέσματα.

Η τριχόπτωση δεν είναι κάτι που πρέπει να φοβόμαστε - εφόσον καταλαβαίνουμε τι προκαλεί την τριχόπτωση, μπορούμε να λάβουμε μέτρα ώστε όχι μόνο να σταματήσουμε την τριχόπτωση αλλά και να προκαλέσουμε την ανάπτυξη νέων μαλλιών. Με τις σωστές θεραπείες και λίγη υπομονή, η τριχόπτωση μπορεί γρήγορα να γίνει παρελθόν.